Vrouwelijke leiders in de zorg voor de derde keer bijeen: ‘Neem de ruimte in die je toekomt’

Uitgaan van eigen kracht is belangrijk voor succes in werk en persoonlijke ontwikkeling. Het derde congres Vrouwelijke Leiders in de Zorg mbiedt vrouwen allerlei handvatten om zelf de regie te nemen. Marjanne Sint, bestuursvoorzitter van de Isala Klinieken en spreker op het congres, adviseert. “Als je duidelijke verantwoordelijkheid hebt, voel je je aan zet. Durf dan ook de ruimte in te nemen die jouw functie je biedt!” Drie jaar geleden organiseerde Ariane Struyvenberg – de Groot van Match & Mentor / Young Girls.Community voor de eerste keer een congres voor vrouwelijke leiders in de zorg.
Marjanne SintDit was binnen no time vol en werd daarom enkele maanden later herhaald. Vandaag vindt het congres voor de derde keer plaats met als thema ‘Ik ben aan Z’ en wederom was het maximum aantal deelnemers van 285 snel bereikt. Met presentaties en workshops biedt het congres de deelnemers handvatten om uit te gaan van eigen kracht en meer de regie te nemen. Key note speaker is Marjanne Sint. Bij haar bestuursstijl hanteert zij vier uitgangspunten. “Alles wat wij doen moet in functie van het primaire proces staan. Laat dit als bestuurder ook goed zien. Ten tweede vind ik dat iedereen recht heeft op een goede baas. Geef je mensen ruimte en vertrouwen en geef eerlijk en open feedback terug.” Dat is meteen ook haar derde uitgangspunt: eerlijk duurt het langst. “Ik houd niet van spelletjes en onduidelijkheden,” aldus Sint. En tenslotte vindt zij het essentieel om contact te houden met de werkvloer en tijd voor reflectie in te bouwen. “Een helikopter moet ook landen en bijtanken.”

Netwerken
Tijdens het derde congres wordt tevens het tijdschrift ‘Ik ben aan Z’ gepresenteerd. Het tijdschrift bevat veel interviews met boegbeelden uit de zorg, zoals Els Borst, Marjanne Sint, Marjolein Verstappen, Margriet Schneider, Inge Borghuis, Irene Vriens en Marlijn Lenselink. Daarnaast komt een groot aantal vrouwelijke zorgondernemers aan het woord en staat er een verhaal in van Miriam Notten van La Red hoe je je eigen netwerk het beste voor je kunt laten werken. “Netwerkanalyses laten zien wie welke rol heeft in het netwerk en tonen de informele patronen,” aldus Notten. Uit een netwerkanalyse die zij zelf maakte van de zorgsector (Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen en Academische ziekenhuizen) blijken bij de tien meest invloedrijke bestuurders twee vrouwen te zitten: Jacqueline van Wijngaarden van Medisch Centrum Alkmaar en Marjolein Tasche van het Haga Ziekenhuis. “Deze vrouwen zijn interessant omdat in je netwerk te hebben omdat zij een belangrijke makelaarsrol vervullen en daardoor invloed kunnen uitoefenen.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen