Reumafonds laat de fundamenten schudden

Array

geld-300x235De Wetenschappelijke Adviesraad van het Reumafonds (WAR) vergadert op 20 november voor de derde keer dit jaar. De raad buigt zich over 48 ingediende projecten die de fundamenten van reumatische ziektes willen ontrafelen. Het is ieder jaar weer spannend welke onderzoeken er gehonoreerd zullen worden.

De sleutel om reuma de wereld uit te helpen is wetenschappelijk onderzoek. Het Reumafonds is de belangrijkste financier van onafhankelijk weten-schappelijk reumaonderzoek in Nederland. Er zijn dit jaar maar liefst 138 onderzoeksvoorstellen bij het Reumafonds ingediend.

De WAR heeft er steeds weer een enorme kluif aan. Daarom is de beoordeling gesplitst: in de zomer zijn de 52 klinische projectaanvragen beoordeeld, in het najaar de 38 translationele en binnenkort de 48 fundamentele projectaanvragen.

Soorten onderzoek
De projecten die de raad in november beoordeelt, onderzoeken de fundamenten van reuma. Dat gebeurt meestal in het lab; het gaat vaak over cellen en lichaamseiwitten. De onderzoekers speuren naar antwoorden op de vragen hoe reumatische ziekten ontstaan en welke aanknopingspunten er zijn voor nieuwe behandelingen. De uitkomsten staan meestal nog ver van praktische toepassingen bij de patient.

In de twee eerdere WAR-vergaderingen van dit jaar beoordeelde de raad de translationele en klinische projectaanvragen:

Translationeel onderzoek vertaalt fundamentele onderzoeksresultaten in onderzoek naar werkzaamheid of veiligheid bij mensen. Maar het kan ook andersom: een duidelijke vraag vanuit de artsenpraktijk wordt vertaald naar wetenschappelijk onderzoek. Met andere woorden: translationeel onderzoek maakt de vertaalslag tussen lab en patient en van de patient naar het lab.
Klinisch reuma-onderzoek heeft direct betrekking op de behandeling van patienten. Er wordt bijvoorbeeld een nieuwe behandeling of diagnostische tool uitgetest.

Budgetten
Het totale budget voor de drie rondes is ruim zes miljoen. De verdeling van het budget is: 30% voor klinisch-, 40% voor translationeel-, en 30% voor fundamenteel onderzoek. Naast dit budget heeft het Reumafonds nog een speciaal budget van 300.000 euro voor Serendipity-projecten. Dat is onderzoek naar onderwerpen waarvoor elders aanknopingspunten zijn gevonden, maar die binnen de reumatologie nog nooit zijn onderzocht. Het staat dan ook niet vast dat het onderzoek iets zal opleveren. Dat is dus onzeker, maar aan de andere kant leert de geschiedenis dat veel echte doorbraken in onderzoek vaak uit onverwachte hoek komen, zoals de vinding van penicilline. Er zijn dit jaar nog geen Serendipity projecten gehonoreerd.

Wetenschappelijke adviesraad
De leden van de Wetenschappelijke Adviesraad Reumafonds zijn allen gerenommeerde artsen en/of onderzoekers. Daarnaast hebben twee ervaringsdeskundige patienten zitting in de raad. Alle leden verrichten hun uiterst belangrijke werk voor het Reumafonds op vrijwillige basis.

Bron: Nieuwsbank.nl

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen