Zondag 17 november 19:35 uur, Nederland 2 Nieuwe armen: doorbraken binnen transplantatiegeneeskunde

image003Chris Pollock is blond. Maar het haar op zijn armen is rood. Zijn onderarmen waren eerst van een vijftigjarige, rossige man uit West-Virginia. Pollock kreeg nieuwe armen binnen een revolutionair transplantatieprogramma van het ziekenhuis van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Hij ontving namelijk niet alleen nieuwe ledematen, maar hij kreeg er ook een nieuw immuunsysteem bij, om te voorkomen dat zijn lichaam de armen zou afstoten.

Het is nu bijna vier jaar later en Pollock rijdt auto, kan zijn veters strikken en heeft zijn gevoel terug. En opmerkelijk daarbij is dat hij maar een lage dosis medicijnen hoeft te slikken die afstoting van de armen voorkomen. Transplantatiepatiënten moeten doorgaans hun hele leven zware medicijnen slikken omdat anders het lichaam het lichaamsvreemde weefsel meteen afstoot. Maar die medicijnen kunnen infecties, diabetes en kanker veroorzaken.

In de groep van Brandacher wordt gewerkt aan het terugschroeven van deze hoeveelheid medicatie. Patiënten worden behandeld met beenmergcellen van de donor. Hierdoor krijgt de patiënt een dubbel immuunsysteem en stoot het lichaam de nieuwe lichaamsdelen niet meer af.

Deze baanbrekende ontwikkelingen veranderen echter niets aan het grootste probleem rondom transplantatie: het tekort aan donororganen.  Daarom werken biologen en artsen aan manieren om dit tekort op te lossen. Aan het UMCG in Groningen werkt arts Robert Porte aan een machine die levers buiten het lichaam in leven kan houden. Hierdoor kunnen levers getest en mogelijk verbeterd worden. Hierdoor hoeven minder levers voor transplantatie afgekeurd te worden. Aan het Hubrecht Instituut in Utrecht kweekt de groep van Hans Clevers stukjes leverweefsel in een petrischaaltje. Mogelijk kan met dit weefsel in de toekomst een volledige lever ontwikkeld worden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen