Experts uit hele wereld kijken mee met polsdotteren in het OLVG

Array

polsdotterenHet Hartcentrum van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) is al jaren een voorbeeld in de medische wereld, vooral als het gaat om het dotteren via de pols. Vandaag keken experts uit de hele wereld via een live-verbinding tijdens een masterclass in Engeland mee met enkele complexe procedures in het ziekenhuis in Amsterdam.

 

Masterclass
Voor de Transradial Masterclass in Crewe Hall, Cheshire, zijn experts uit de hele wereld uitgenodigd. Zij vergaderen om de state-of-the-art in het dotteren via de pols en innovaties te bespreken. Live-cases worden uitgezonden uit drie ziekenhuizen: King’s College London, Quebec Heart Institute Ottawa en het OLVG. De artsen van het Hartcentrum zijn natuurlijk trots dat zij een voorbeeld zijn en tijdens de masterclass mogen laten zien waar ze goed in zijn. Maar ook voelen zij zich verantwoordelijk om hun jarenlange ervaring en opgedane kennis over de behandelingen te delen met collega’s.

Innovatie
Het vrijmaken van een blokkade in de kransslagader gebeurt in het OLVG al sinds 1992 zo mogelijk via de pols, en door de jaren heen is de procedure niet alleen steeds verder verfijnd, maar er worden ook steeds complexere procedures via de pols verricht. Inmiddels gebeurt 95% van de behandelingen op deze manier. Pas de laatste jaren zijn ook andere ziekenhuizen met deze methode aan de slag.

Voordelen
In het verleden werd de vernauwde kransslagader bereikt via de lies. Maar voor patiënten is de route via de pols veel prettiger. Een opname is niet nodig, de patiënt kan meteen na de behandeling lopen, en na een uur of zes naar huis. Inmiddels is ook aangetoond dat er duidelijke medische voordelen zijn, met name minder nabloedingen en overlijden. De nabehandeling gebeurt in de speciaal hiervoor ingerichte lounge, waar patiënten en hun familie direct na de behandeling in een huiskamerachtige sfeer kunnen lezen, internetten of tv kijken.

OLVG Hartcentrum
Het Hartcentrum is een multidisciplinaire afdeling van het OLVG voor cardiologie en cardio-thoracale chirurgie. Het grootste hartcentrum van Amsterdam en een van de grootste dottercentra van Nederland. De artsen onderzoeken en behandelen patiënten met uiteenlopende hart- en vaataandoeningen. Behandelingen gebeuren altijd ‘minimaal invasief’, dus met zo min mogelijk belasting voor de patiënt of het nou om chronische hartklachten of acute levensbedreigende hartproblemen gaat.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen