to-BBB krijgt Europese subsidie binnen ambitieus consortium voor onderzoek naar betere behandeling van epilepsie

Array

to-BBB, de Leidse biotechnologie onderneming die zich richt op verbeterd transport van medicijnen door de bloed-hersenbarrière, maakt bekend dat het als onderdeel van een internationaal consortium een bedrag van € 750.000 heeft toegekend gekregen uit het prestigieuze Seventh Framework Programme for Research (FP7) van de Europese Unie. De toekenning is bedoeld ter ondersteuning van onderzoek dat is gericht op het identificeren van nieuwe biomarkers (biologische kenmerken) voor epileptogenese en het onderzoeken van nieuwe manieren om epilepsie te behandelen.

Het 5 jaar durende samenwerkingsproject, onder leiding van de universiteit van het Zweedse Lund, kent een budget van € 12 miljoen dat geheel in het kader van het eind 2013 aflopende FP7 programma van de Europese Unie wordt gefinancierd. geek krijf geldHet consortium, met de projectnaam EPITARGET, bestaat uit dertien gerenommeerde academische instituten en vier gespecialiseerde, innovatieve MKB-biotechbedrijven, waaronder to-BBB. Door het aflopen van het huidige kaderprogramma van de EU, was sprake van een zeer competitieve subsidieronde, waarbij alleenl aan projecten met het meeste perspectief op wetenschappelijke en maatschappelijke vooruitgang grants werden toegekend.

EPITARGET is een multidisciplinair project gericht op het identificeren van de processen die leiden tot epilepsie, de epileptogenese, in het volwassen brein. Preventie van de ontwikkeling van epilepsie is een complex probleem, doordat talloze pathologische epileptogenese mechanismen en gerelateerde biomarkers zich gedurende het ziekteproces dynamisch ontwikkelen. Het centrale uitgangspunt is dat een gecombineerde aanpak nodig is om de geschikte biomarkers te identificeren en effectieve therapieën voor de preventie van epileptogenese en progressie van de ziekte te ontwikkelen.

“Terwijl to-BBB haar kandidaat medicijnen tegen hersentumoren en Multiple Sclerose in klinische ontwikkeling heeft, blijft voor epilepsie en epileptogenese de uitdaging om binnen een therapeutisch venster moderne anti-epileptogenese medicijnen op een veilige manier in de hersenen te krijgen. Dit probleem kan door to-BBB’s gepatenteerde technologie en expertise beter worden aangepakt, om de impact van het consortium te vergroten,” zegt Dr. Pieter Gaillard, Chief Scientific Officer van to-BBB.

“De participatie van MKB biotech ondernemingen in het consortium vormt een van de belangrijkste projectkenmerken ten einde bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van klinisch relevante behandelingen en een betere gezondheid van mensen in de EU,” zegt Prof. Merab Kokaia van de Universiteit van Lund, coördinator van het EPITARGET project.

Over epilepsie
Epilepsie is een ingrijpende aandoening bij meer dan 50 miljoen mensen wereldwijd. Huidige anti-epileptische medicijnen zijn alleen gericht op symptoombestrijding, hebben veelal bijwerkingen, en zijn niet effectief in 30-40% van de patiënten. Er zijn nog geen medicijnen die epilepsie kunnen voorkomen of genezen. Daarnaast zijn medicijnen die het ziekteproces kunnen beïnvloeden of biomarkers die het verloop van de ziekte kunnen voorspellen nog niet beschikbaar.

FP7 programma
Voor de Europese Unie is FP7 het belangrijkste instrument voor het ondersteunen van innovatieve research in Europa. Het programma kent twee strategische doelstellingen: het versterken van de wetenschappelijke en technologische basis van de Europese industrie en het aanmoedigen van haar internationale concurrentiepositie. Tegelijkertijd bevordert het onderzoek dat valt binnen de EU beleidslijnen. Het programma loopt zeven jaar van 2006 tot en met 2013 en kent een budget van totaal € 50 miljard. De start van een nieuw kader programma door de EU wordt in het voorjaar van 2015 verwacht.

Over de bloed-hersenbarrière
De hersenen van de mens worden goed beschermd tegen gevaren van buitenaf. De zogeheten bloed-hersenbarrière zorgt ervoor dat mogelijk gevaarlijke stoffen vanuit het bloed de hersenen niet kunnen binnendringen, maar sluit tegelijkertijd het overgrote deel van potentiële medicijnen buiten. Dit zorgt ervoor dat de behandeling van hersenziekten veel complexer is in vergelijking met ziekten in andere delen van het lichaam. to-BBB’s gepatenteerde G-Technology verbetert de opname van medicijnen in de hersenen door gebruik te maken van selectieve transporters op de bloed-hersenbarrière.

Over to-BBB
to-BBB, opgericht in 2003, is een Nederlandse biotechnologie onderneming, gevestigd op het Leiden Bio Science Park, dat zich richt op verbeterd transport van medicijnen over de bloed-hersenbarrière. to-BBB ontwikkelt nieuwe behandelingen voor ernstig invaliderende hersenziekten, zoals hersentumoren en multiple sclerose, door bestaande medicijnen te combineren met haar gepatenteerde technologieplatform, genaamd de G-Technology®.
to-BBB gebruikt haar technologie om het transport naar de hersenen van de chemotherapie doxorubicine te verbeteren in haar eerste product 2B3-101, dat momenteel in een fase IIa klinische studie wordt onderzocht in patiënten met hersentumoren.
to-BBB’s tweede experimentele product 2B3-201, combineert de ontstekingsremmer methylprednisolon met de G-Technology om inflammatoire hersenziekten (zoals Multiple Sclerose) beter te behandelen, en dit product zal eind 2013 in een fase I klinische studie worden onderzocht. Daarnaast bestudeert to-BBB in samenwerking met meerdere academische en farmaceutische partners de toepassing van de G-Technology op een scala van medicijnen die niet voldoende effectief in de hersenen kunnen komen.
to-BBB heeft haar hoofdkantoor in Nederland op het Leiden Bio Science Park en heeft een dochteronderneming genaamd to-BBB Taiwan Ltd. in Taipei, Taiwan. Investeerders in to-BBB zijn o.a. Aescap Venture, Antea Participaties, Jonghoud International en de Industrial Bank of Taiwan Management.

Bron: to-BBB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen