Eerste kinderadviesraad in Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis

0
283

Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis wil dat kinderen écht een stem hebben. Het is belangrijk dat kinderen  hun ervaring, mening en behoefte kunnen delen in het kinderziekenhuis. Sterker nog: kinderen hebben daar recht op. Om dat te onderstrepen én om kinderen daarbij te helpen, installeert het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind als eerste kinderziekenhuis in Nederland een kinderadviesraad (KAR). Een raad met en voor kinderen, die dokters, verplegers, verpleegsters, ouders en alle anderen, helpt om de rechten van kinderen te bewaken.  Kinderombudsman Marc Dullaert zal de negen leden van de Kinderadviesraad samen met alle aanwezige kinderen officieel installeren.
kinderen leeftijd hoger langerIn het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis zijn het kind en de ouders de belangrijkste partners van het behandelteam. Kind en ouders participeren als gelijkwaardige partners in het hele behandelproces en nemen, indien gewenst, deel aan het multidisciplinaire behandeloverleg. Het Amalia Kinderziekenhuis wil niet alleen weten welke ziekte het kind heeft, maar wil het kind en de ouders ook kennen.

Om te onderstrepen dat kinderrechten ook in een kinderziekenhuis belangrijk zijn, organiseert het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis een feestelijk programma voor kinderen, hun ouders en medewerkers van het kinderziekenhuis. Tijdens dit programma wordt op verschillende manieren aandacht besteed aan de kinderrechten. Zo zal stichting Lot Roos, een initiatief van de Herman van Veen Foundation, de universele rechten van kinderen op muzikale wijze uitbeelden. De Liedjesfabriek zal samen met de kinderen een uniek nummer maken over de rechten van kinderen in het ziekenhuis. Kinderombudsman Marc Dullaert gaat met de negen leden van de KAR in gesprek over wat zij willen doen voor de rechten van kinderen in het ziekenhuis en zal de KAR leden vervolgens officieel installeren. En na afloop van de installatie van de KAR kunnen de kinderen tijdens verschillende workshops de kinderrechten zelf beleven.

 

Leden van de KAR
De kinderadviesraad bestaat uit negen leden. De voorzitter van de KAR is Giselle van Nes (22 jaar). De overige acht leden zijn Jet Dillerop (16 jaar), Eva Eikhout (17 jaar), Guusje van Haren (15 jaar), Cécile Eurlings (11 jaar), Sylke de Koning (11 jaar), Ariënne Dijkstra (12 jaar), Fleur van Haeren (12 jaar) en Soraya Abdoel (12 jaar). Een aantal leden is zelf patiënt (geweest) en wil vanuit die ervaring meedenken over het beter maken van de zorg in het kinderziekenhuis. Giselle van Nes: “Door mijn handicap is een fulltime studie Pedagogiek niet mogelijk. Als voorzitter van de KAR kan ik doen wat ik altijd al graag wilde: met kinderen werken in een ziekenhuis. Ons doel is om er met elkaar een beter kinderziekenhuis van te maken”.

Kinderrechten in het Amalia Kinderziekenhuis
Als vanzelfsprekend voor een academisch kinderziekenhuis biedt het Amalia Kinderziekenhuis goede en bereikbare gezondheidszorg en opvang. Een kind voelt zich bij ons veilig en wij bieden kinderen bescherming. Ieder kind krijgt bij ons goed onderwijs en het eten wordt afgestemd op de behoefte van het kind. Ook zijn er voor kinderen in het Amalia Kinderziekenhuis volop mogelijkheden om te kunnen spelen. Maar, kinderen hebben er ook recht op te worden betrokken bij wat hun aangaat. Ze hebben recht op hun eigen mening en mogen meepraten en meebeslissen over zaken die hen aangaan. In het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis hebben kinderen een stem.

Bron: Radboudumc

advertentieEinde Bericht ___________________________________________