ESMO-accreditatie voor oncologische palliatieve zorg bij Isala Oncologisch centrum

Array

Het Oncologisch centrum van Isala heeft de accreditatie ‘ESMO Designated Center of Oncology and Palliative Care’ ontvangen. Dit is een speciale erkenning voor kankercentra met geïntegreerde oncologische en palliatieve zorg van een hoog niveau. Isala is hiermee één van de negen ziekenhuizen in Nederland die deze accreditatie in ontvangst heeft mogen nemen. ‘Wij zijn erg blij met deze accreditatie. Wij willen patiënten zorg bieden met de best mogelijke kwaliteit van leven, ook als medische behandeling niet meer tot genezing kan leiden’, aldus dr. Ellen Dompeling (internist-hematoloog en werkzaam in het palliatief consultteam van het Isala Oncologisch centrum).

ESMO DC LogoOncologische palliatieve zorg
Kanker heeft een grote impact op de patiënt en zijn of haar naasten, zowel fysiek als mentaal. Als kanker niet meer genezen kan worden, wordt er gesproken van palliatieve zorg. In dat geval wordt in overleg met de patiënt gekeken naar mogelijkheden voor ziektegerichte behandeling (bijvoorbeeld chemotherapie) waarmee naar levensverlenging wordt gestreefd en/of symptoombehandeling. Met het voortschrijden van de ziekte komt de nadruk meer op de bestrijding van pijn, kortademigheid en andere symptomen te liggen. Deze vorm van zorg is erg gespecialiseerd en voor iedere patiënt verschillend. Daarom is er binnen Isala een speciaal multidisciplinair consultteam palliatieve zorg werkzaam.

Palliatief consultteam
Het palliatieve consultteam bestaat uit een internist-hematoloog, internist-oncoloog, radiotherapeut-oncoloog, anesthesioloog-pijnbestrijder, geestelijk verzorger, een specialist ouderengeneeskunde en verpleegkundigen gespecialiseerd in palliatieve zorg. Zij zijn allen voor hun eigen vakgebied gespecialiseerd in de zorg voor palliatieve patiënten. Dit team kan om advies gevraagd worden door zowel de arts als de verpleegkundige. De behandelend arts blijft eindverantwoordelijk maar kan specifieke hulp inroepen van het consultteam. Ook kunnen artsen en verpleegkundigen uit het consultteam op verzoek in gesprek gaan met de patiënt en zijn of haar naasten. Intramurale palliatieve bedden zijn beschikbaar in het nieuwe ziekenhuis op de verpleegafdeling van IJsselheem. Daarnaast is het palliatieve consultteam verantwoordelijk voor de richtlijnen binnen Isala met betrekking tot palliatieve zorg, zoals palliatieve pijnbestrijding. Isala maakt onderdeel uit van het regionaal netwerk palliatieve zorg IJssel-Vecht.

ESMO
ESMO is de grootste vereniging in medische oncologie binnen Europa en heeft een programma waarbij ziekenhuizen geaccrediteerd kunnen worden voor het aanbod van palliatieve zorg aan oncologiepatiënten. In totaal zijn er nu 161 ziekenhuizen ter wereld door ESMO geaccrediteerd, waarvan Isala er één is. De accreditatie wordt verleend op basis van strikte criteria, die zijn gebaseerd op de aanbevelingen in de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor het aanbieden van palliatieve zorg aan kankerpatiënten. Meer informatie is te vinden op www.esmo.org.

Bron: Isala

Recente artikelen