Geneesmiddelenonderzoek bij kinderen belangrijk

0
512

Binnenkort spreekt Tweede Kamer over geneesmiddelen voor kinderen. Een belangrijk onderwerp om vooral de zorg voor kinderen beter en veiliger te maken. Kinderen moeten beschermd worden tegen gezondheidsrisico’s en lichamelijke belasting. Maar tegelijkertijd moeten kinderen kunnen profiteren van innovatieve behandelingen en nieuwe geneesmiddelen. Ook zij hebben recht op de juiste, meest effectieve dosis van een bestaand geneesmiddel en moeten in aanmerking komen voor de best mogelijke zorg.

Werking en veiligheid van geneesmiddelen wordt tot in detail onderzocht opdat volwassen patiënten verzekerd zijn van maximale zorgvuldigheid en minimale risico’s. Bij het voorschrijven van middelen bij kinderen is vaak sprake van ‘de best mogelijke benadering’. Kinderen zijn geen kleine volwassenen en doseringen zijn niet nauwkeurig op het kind afgestemd. Daarom is onderzoek bij kinderen belangrijk.

kinderafdeling-ziekenhuis-Minister Schippers wil de mogelijkheden verruimen; een wetsvoorstel daartoe ligt in de Tweede Kamer. Waar ligt de middenweg tussen de noden van wetenschappers enerzijds en bescherming van het kind anderzijds? Oftewel, wat weegt zwaarder: de vooruitgang van de kindergeneeskunde of het belang van het individuele kind? Geen eenvoudige opgaaf voor de Tweede Kamer.