Hartinfarct te voorspellen met behulp van CT-scan

Array

Samenstelling van plaques in kransslagaders is een vroeg waarschuwingssignaal
In bepaalde patiënten is het risico op het krijgen van een hartinfarct met een CT-scan van de kransslagaders beter te voorspellen dan met de gebruikelijke methodes. Dat is effectiever en patiëntvriendelijker. De samenstelling van zogenoemde plaques speelt daarbij een belangrijke rol en is al waar te nemen bij patiënten met beginnend kransslagaderlijden. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Mathijs Versteylen van Maastricht UMC+. Hij onderzocht bij 1.600 patiënten met pijn op de borst het risico op het krijgen van een hartinfarct met behulp van een CT-scan.

Jaarlijks worden duizenden mensen op de EHBO of op de poli cardiologie gezien met klachten van pijn op de borst. In heel Nederland is het dan ook één van de meest voorkomende kwalen. Neuer Computertomograph von Siemens Healthcare legt die MesslattOm te onderzoeken of er daadwerkelijk iets met het hart aan de hand is, wordt uiteindelijk vaak een hartkatheterisatie uitgevoerd. Dat houdt in dat een katheter via de lies wordt ingebracht om de kransslagaders te controleren op vernauwingen of afsluitingen. Deze methode wordt echter vaak als hinderlijk en vervelend ervaren. Het maken van een CT-scan is in bepaalde patiënten veel effectiever, heeft een betere voorspellende waarde en is veel patiëntvriendelijker, zo blijkt uit het promotieonderzoek.

Plaques
“Met het uitvoeren van een CT-scan kun je heel goed de vaatwand in kaart brengen,” zegt Versteylen. “Daarmee kijk je niet alleen naar vernauwingen, maar ook naar de samenstelling van plaques. Dat laatste is met bijvoorbeeld een katheterisatie niet zichtbaar te maken.” De vorming van plaques wordt veroorzaakt door de opbouw van vetachtige stoffen aan de binnenkant van de bloedvaten. Het verschil in samenstelling zit in de mate van verkalking. Uiteindelijk leidt ophoping van plaques tot vaatvernauwingen en ook tot een verhoogd risico op een hartinfarct.

Vroegtijdig opsporen
Van 1.600 patiënten die het Maastricht UMC+ binnenkwamen met pijn op de borst werd een CT-scan van de kransslagaders gemaakt. Wat bleek nu? Patiënten waarbij plaques werden aangetroffen met bepaalde kenmerken, zoals een hoog volume niet-verkalkte plaques, hebben een verhoogd risico op het krijgen van een hartinfarct. ”Tot wel vijf keer zo hoog,” licht Versteylen toe. “Als je met een CT-scan in een vroeg stadium patiënten opspoort die niet-verkalkte plaques in de vaatwand ontwikkelen, kun je ze ook vroegtijdig met plaque bestrijdende medicijnen behandelen en voorkom je mogelijk een toekomstige dotterbehandeling of een hartinfarct.”

Zie hier ook een aantal video’s van CT bij cardiologie en andere disciplines.

Bron: Maastricht UMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen