MST onder verscherpt toezicht wegens niet behalen VMS accreditatie

Array

Alle ziekenhuizen in Nederland moeten beschikken over een geaccrediteerd veiligheidsmanagementsysteem (VMS), waarmee zij continu op een landelijk vastgestelde wijze risico’s signaleren, verbeteringen doorvoeren en beleid vastleggen, evalueren en aanpassen. Het Medisch Spectrum Twente heeft deze accreditatie voor het veiligheidsmanagementsysteem niet behaald en krijgt dit ook niet voor volgend jaar. Dit komt vooral omdat het ziekenhuis het veiligheidsbeleid nog onvoldoende borgt en evalueer. De inspectie heeft eerder dit jaar besloten te gaan handhaven bij ziekenhuizen die dat niet tijdig op orde hebben. De minister heeft dit op 11 juni in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Het verscherpt toezicht duurt maximaal zes maanden. De inspectie toetst de voortgang van de implementatie van het vms onder andere met onaangekondigde bezoeken aan het ziekenhuis. MSTDe cultuur van MST is gericht op voortdurende verbetering van de kwaliteit en op de borging van de doorgevoerde verbeteringen. Ondanks alle inzet van de medewerkers van MST is het niet gelukt tijdig een geaccrediteerd VMS te hebben. Dit heeft bij IGZ tot de conclusie geleid dat de voortgang op de borging van het VMS nog onvoldoende is. De IGZ heeft in lijn met het vastgestelde Inspectiebeleid besloten extra druk uit te oefenen op MST om alsnog de VMS accreditatie te behalen en MST voor maximaal 6 maanden onder verscherpt toezicht te stellen. Dit betekent dat de Inspectie zich met vaste regelmaat door de Raad van Bestuur laat informeren over de voortgang van het VMS.

De Raad van Bestuur heeft direct aanvullende maatregelen genomen en heeft het vertrouwen dat deze maatregelen in combinatie met het toezicht in korte tijd zullen leiden tot de vereiste VMS accreditatie.

In oktober van dit jaar besloot het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) dat het MST nog niet voor accreditatie in aanmerking kwam. Met andere woorden: het systeem waarmee hrt MST de veiligheid van zorg meet voldoet nog niet aan alle landelijke VMS eisen.

Het doel van het VMS is om op basis van deze metingen inzicht te krijgen op welke punten de veiligheid van zorg nog verder kan worden verbeterd. In MST zijn grote delen van dit VMS gelukkig al op orde. Ondanks het feit dat onze cultuur gericht is op voortdurende verbetering van de kwaliteit en op de borging van de doorgevoerde verbeteringen, is bij een beperkt aantal processen de registratie nog niet volledig volgens de normen van een VMS ingericht en / of geborgd.

De Raad van Bestuur heeft direct aanvullende maatregelen genomen om de accreditatie alsnog te verkrijgen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil dat proces nauwlettend in de gaten houden en houdt de komende maanden, zoals dat heet, verscherpt toezicht. In de praktijk betekent dit, dat de Inspectie zich geregeld in het ziekenhuis over de voortgang laat informeren en ook zelf controleert. U zult daar als patiënt geen hinder van ondervinden.

De Raad van Bestuur vertrouwt erop dat het toezicht in aanvulling op de extra genomen maatregelen effect sorteert en dat het ziekenhuis binnenkort aan alle voorwaarden voor VMS-accreditatie voldoet.

De zorg in MST was en is veilig, wat ook nadrukkelijk door de zorgverzekeraars wordt onderschreven.

Mocht u vragen hebben of meer informatie willen, dan kunt u daarvoor tijdens kantooruren terecht bij ons Patiënten Service Centrum, telefoon (053) 4 87 20 20.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen