Bekendmaking winnaar ‘Het Beste Zorgidee’ 2013

beste-zorgideeZorgverzekeraar ONVZ maakt op dinsdag 26 november de winnaar van het ‘Het Beste Zorgidee’ 2013 bekend. Met 533 inzendingen is er dit jaar een record aantal ideeën binnengekomen. Een vakkundige jury nomineerde vijf ideeën. De winnaar, gekozen door het Nederlands publiek via www.hetbestezorgidee.nl, ontvangt een cheque te waarde van 10.000 euro.

Bijna 5.000 consumenten brachten tot nu toe via www.hetbestezorgidee.nl hun stem uit voor één van de vijf ideeën. Tijdens de uitreiking wordt bekend welk idee de meeste stemmen heeft verworven en de winnaar is van ‘Het Beste Zorgidee 2013’. De vijf genomineerde ideeën zijn ‘online intakeformulier voor cardiologie’, ‘studieschuld aflossen in de zorg’, ‘gekleurd polsbandje voor patiënten met een allergie’, ‘zorgadvies nasturen per mail’ en een ‘mitella t-shirt’.

Tijdens uitreiking: politieke impact winnend idee 2011
Harmke Pijpers, bekend als BNR-presentator van de programma’s Denktank en Gezond, is dagvoorzitter. Zij zal onder andere de winnaar van Het Beste Zorgidee van 2011 Anja Vissers vragen naar het succes van haar idee. Anja Vissers bedacht als apothekersassistente om medicijnen te sealen, zodat deze hergebruikt kunnen worden en er niet onnodig kapitalen aan geneesmiddelen in de prullenbak belanden. Minister Schippers van Volksgezondheid onderkent het probleem en geeft de uitvoering van het idee van Anja prioriteit in haar verspillingsaanpak. Het idee van Vissers wordt inmiddels in een proef van acht apotheken toegepast. Tweede Kamer lid Renske Leijten licht tijdens de uitreiking toe waarom ze het idee van Anja vanaf het begin heeft gesteund. Vervolgens krijgen alle genomineerden van 2013 kort de tijd om hun idee op het podium toe te lichten. Nadat alle genomineerden aan het woord zijn geweest, maakt voorzitter van de raad van bestuur van ONVZ Erno Kleijnenberg de winnaar van ‘Het Beste Zorgidee 2013’ bekend.

De wedstrijd is in het leven geroepen om de consument mee te laten denken over de kwaliteit, de productiviteit of juist de toegankelijkheid van de Nederlandse zorg, met als doel deze te verbeteren.

Over de genomineerde ideeën

–        Henriëtte Vredeveld-Mulders, patiënt uit Almelo bedacht een gekleurd polsbandje voor ziekenhuispatiënten. Met de kleur van de bandjes wordt aangegeven of een patiënt ergens allergisch voor is of bijvoorbeeld diabetes heeft. ‘Het idee van Henriette voorziet in een groeiend probleem,’ aldus de jury.

–        Tjarko Rookmaker, bedrijfsadviseur E-Business uit Heemstede, komt met een sociaal leenstelsel waarbij ex-studenten hun studieschuld aflossen door sociale zorgdiensten te leveren. De jury: ‘Een realistische vorm van de participatiemaatschappij.’

–        Scholieren Nienke Spaan en Christi Kuiper uit Broek in Waterland bedachten de mitella, een t-shirt voor mensen met een armbreuk. De zestienjarige Nienke kwam met het idee toen ze met haar arm in een mitella liep en werkte haar idee samen met haar vriendin Christi uit tijdens een les industrieel ontwerpen. De jury vindt dat dit idee aanmoediging verdient. ‘Ze kijken met een frisse blik naar een vertrouwd medisch hulpmiddel.’

–        Janno Barlage, fysiotherapeut uit Oosterbeek, constateerde dat informatie, tips en instructies welke patiënten, vooral in eerstelijnszorg, krijgen van zorgverleners niet altijd wordt onthouden of begrepen. Zijn oplossing is om alle adviezen en instructies na een consult naar de patiënt te versturen via bijvoorbeeld de e-mail. ‘Bij zelfmanagement wordt vaak gedacht aan complexe technologische systemen’, aldus de jury. ‘Het idee van Janno is een eenvoudig begin.’

–        René van Dijk, cardioloog uit Groningen, bedacht een digitale auto-amnese. Wanneer een patiënt door de huisarts naar de specialist wordt verwezen, krijgt de patiënt een digitale vragenlijst. Met deze informatie kan de juiste specialist worden gekozen en kan eventueel aanvullend onderzoek meteen worden gepland. De jury merkt vooral op dat de patiënt zelf inzicht krijgt in zijn of haar klachten. ‘Het consult wordt daardoor waarschijnlijk kwalitatief beter.’

Over ‘Het Beste Zorgidee’ van ONVZ Zorgverzekeraar

ONVZ Zorgverzekeraar is een middelgrote zorgverzekeraar uit Houten. Om ook de markt te laten spreken startte ONVZ in 2008 de wedstrijd ‘Het Beste Zorgidee’: een wedstrijd om het publiek van Nederland mee te laten denken aan de verbetering van de zorg. De winnaar van ‘Het Beste Zorgidee’ ontvangt een cheque ter waarde van €10.000, vrij te besteden. De jury bestaat uit: Prof. dr. N.A.M. Urbanus, Emeritus hoogleraar KNO UVA en oud-voorzitter RvB AMC Amsterdam, dr. P. Schnabel, tot 2013 voorzitter van het Sociaal en Cultureel Planbureau en mr. E.A. Kleijnenberg, voorzitter van de raad van bestuur van ONVZ.

Meer informatie en filmpjes van overige goede ingezonden ideeën zijn te vinden op www.hetbestezorgidee.nl