Hiv of niet? Gratis sneltest in Maasstad Ziekenhuis biedt binnen een kwartier uitkomst

Array

HIVIn het kader van de Wereld Aids Dag op 1 december gaat de polikliniek Infectieziekten van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gratis hiv-sneltesten aanbieden. Wie zich altijd al wilde laten testen, maar dat nooit echt durfde, kan zich donderdag 28 november of vrijdag 29 november anoniem laten testen op de polikliniek Infectieziekten. Met deze actie willen de medewerkers van de polikliniek met name jonge mensen weer bewust maken van het risico op hiv.

Geschat wordt dat in Nederland 8.000 mensen hiv-geïnfecteerd zijn zonder dat zij dit weten. Ze kunnen het virus ongemerkt overdragen op anderen en merken pas dat ze hiv-positief zijn als ze ziek worden. Ze lopen daardoor het risico onherstelbare schade op te lopen door bijvoorbeeld ernstige infecties in de hersenen of longen, waar ze soms zelfs aan overlijden. Het is van groot belang deze mensen tijdig op te sporen.De sneltesten worden elke dag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur afgenomen. Aanmelden is noodzakelijk om alle belangstellenden goed van dienst te kunnen zijn. Aanmelden kan, anoniem en vanaf heden, via telefoonnummer 010-2911840, of via e-mail op [email protected].

Voor de sneltest wordt in de vinger een klein druppeltje bloed geprikt. Na een kwartier is de uitslag bekend. Mocht een test positief uitvallen, dan is nazorg geregeld. De anonimiteit van deelnemers is verzekerd: er worden geen persoonlijke gegevens geregistreerd.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen