Moeheid en depressie bij Sjoegren

Array

Syndroom van SjoegrenIs het eiwit interferon aanwezig in het bloed van mensen met het syndroom van Sjoegren? Veroorzaakt dat vermoeidheid en depressieve gevoelens? En zou je interferon kunnen blokkeren, zodat er minder vermoeidheid is? Dat zijn de belangrijkste vragen in het onderzoek van dr. Marjan Versnel van het ErasmusMC te Rotterdam.

Interferonen zijn natuurlijke eiwitten die afweercellen produceren na contact met een virus of bacterie. Zij zijn belangrijk bij het bestrijden van infecties. Interferon wordt ook gebruikt als geneesmiddel, onder andere bij hepatitis C-infecties.

Over de aanwezigheid en de rol van interferon bij het syndroom van Sjoegren is weinig bekend. Versnels onderzoek zou kunnen leiden tot een nieuwe behandeling bij mensen met Sjoegren die het interferon in hun bloed blijken te hebben. Dr. Versnel hoopt in 2014 haar onderzoek af te ronden.

Wat is er inmiddels bekend?
Dr. Marjan Versnel: ‘Inmiddels hebben we ontdekt dat het eiwit interferon bij 55% van de patienten actief is in het bloed. En dat de ziekte actiever lijkt te zijn bij deze mensen. Als we straks dit eiwit kunnen remmen, is het heel handig om het effect snel in het bloed te kunnen zien. Daarvoor hebben we nu een nieuwe en snelle methode ontwikkeld. Daarmee kan in een hele kleine hoeveelheid bloed interferon gemeten worden,’ legt Versnel uit.

Om de relatie tussen interferon en moeheid te onderzoeken vullen patienten vragenlijsten in. Versnel: ‘Momenteel zijn we bezig deze lijsten te analyseren en te kijken of er een relatie met interferon-activatie is. We hopen dit onderzoek het komende jaar af te ronden.’

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen