Vrijheidsbeperking in het ziekenhuis? Nee, tenzij….

Array

vrijheidsbeperkingIn Nederlandse ziekenhuizen worden patienten soms op diverse manieren in hun vrijheid beperkt. Jaarlijks raken patienten gewond en zijn er nog steeds dodelijke slachtoffers te betreuren door onzorgvuldig gekozen of toegepaste vrijheidsbeperkende maatregelen. V&VN zet zich al jaren in voor het terugdringen en zorgvuldig toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen.

In de Week van de Patientveiligheid presenteerde de koepel van Verpleegkundigen en Verzorgenden, de V&VN, de handreiking ‘Vrijheidsbeperking in het ziekenhuis? Nee, tenzij…’. Het eerste exemplaar van de handreiking is uitgereikt aan o.a. Wilna Wind, directeur NPCF. ‘Het is goed dat de handleiding er nu is. Zo heeft iedereen een goede richtlijn om mee te werken,’ zeg Wilna Wind.

De handreiking is geschreven voor verpleegkundigen en verzorgenden. Zij krijgen in hun werk direct te maken met het signaleren van risicovol gedrag bij een patient. ‘Maar ook alle andere disciplines zouden de handleiding kunnen gebruiken. Want ook artsen, specialisten, de huishoudelijk medewerker of de voedingsassistente heeft rechtstreeks met de patienten te maken.’

Kijk voor meer info en de handleiding op de site van V&VN

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen