Genomineerden Univé Paludanus Prijs bekend

Array

geld-300x20010.000 euro voor het project dat bijdraagt aan verbetering kwaliteit zorg
Ieder jaar wordt de Univé Paludanus Prijs uitgereikt aan een instelling/organisatie of persoon die met een zorgproject een zichtbaar resultaat levert aan de verbetering van de kwaliteit van zorg. Er is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden aan deze prijs. Een onafhankelijke jury onder leiding van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra beoordeelde alle innovatieve inzendingen en daar zijn drie nominaties uit geselecteerd. De drie zorgorganisaties die dit jaar kans maken op de prijs van 10.000 euro zijn:

IncoCure voor vrouwen van IncoCure te Roermond
Ongewenst urineverlies is een ongemak waar in Nederland één miljoen vrouwen last van hebben. Bijna nooit wordt hierover gesproken, uit schaamte of taboe. Dit ongemak kan ertoe leiden dat vrouwen niet meer van huis durven en zelfs geïsoleerd raken. Met behulp van een speciale vragenlijst gekoppeld aan het computer-diagnoseprogramma wordt inzicht verkregen in het type incontinentie en volgen adviezen en oefeninstructies op maat. Naast het laagdrempelige en anonieme zelfzorgprogramma  en de continentieverpleegkundige zorg aan huis ontvangt de patiënt de zorg die zij nodig heeft. Het resultaat is een betere levenskwaliteit met een aanzienlijk lager gebruik van verband en luiers.

Buzz Buddy van Stichting Cavent te Oud Beijerland
Een aantal cliënten met een verstandelijke beperking van Stichting Cavent reisden voorheen met een speciaal busje of taxi of met een begeleider. Het project Buzz Buddy houdt in dat een aantal cliënten zelfstandig reist met behulp van een tracker met GPS-functie. De tracker bevat een voorgeprogrammeerd telefoonnummer met alarmknop waarmee hulp ingeroepen kan worden door de cliënt. Begeleiders en familieleden kunnen inloggen in een webportal en zien waar de cliënt zich bevindt. Het zelfstandig reizen vergroot aanzienlijk het gevoel van eigenwaarde, het zelfvertrouwen en vrijheid.

Ex-patiënten werken als veiligheidsauditor bij Dimence van Dimence Groep te Deventer
Bij Dimence in Deventer worden ex-patiënten ingezet als veiligheidsauditoren om de veiligheid van de patiëntenzorg en de bejegening van patiënten te verbeteren. De patiënten werken op contractbasis, wat uiteraard hun eigenwaarde vergroot. Door deze ervaringsdeskundigen in te zetten als veiligheidsauditor ontstaat er meer aandacht voor cliëntparticipatie bij patiëntveiligheid op een afdeling of locatie. De bevindingen van de veiligheidsauditoren leiden bij medewerkers van Dimence tot meer bewustwording om continu aan een veilige cultuur te werken.

Onafhankelijke jury
Van de drie genomineerde projecten wordt een professionele film gemaakt, die de organisaties kunnen gebruiken om hun project meer bekendheid te geven. Voor de winnaar is er bovendien een geldbedrag van 10.000 euro, en alle drie de genomineerden ontvangen een onderscheiding. De jury beslist op 24 januari 2014 wie de winnaar is. Dat gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Van der Valk Hotel Vianen waarbij iedereen van harte welkom is.

Het is de vijftiende keer dat de Univé Paludanus Prijs wordt uitgereikt. Meer informatie over de Univé Paludanusprijs: www.unive.nl/paludanusprijs

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen