Van consument hoeft pijnstiller niet bij benzinepomp

Array

paracetamol-200x194De Nederlandse overheid gaat er min of meer vanzelfsprekend van uit dat de bevolking prijs stelt op meer vrij verkrijgbare medicijnen. Dat idee wordt, in ieder geval voor zover het pijnstillers betreft, weersproken door een recente internet-enquête van het Nivel: afhankelijk van de voorgespiegelde bijwerkingen meent tussen de 40% en 70% van de consumenten dat pijnstillers uitsluitend bij de apotheek verkrijgbaar moeten zijn, zo schrijven Anne Brabers en collega’s in BMJ Open (2013;3:e003455).

Naarmate mensen meer vertrouwen in hun eigen beoordelingsvermogen hadden, vonden ze eerder dat pijnstillers gewoon over de toonbank verkrijgbaar konden zijn. De onderzoekers maakten gebruik van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het onderzoeksinstituut (respons: 68%; n = 972).

Over het algemeen hebben consumenten, aldus de onderzoekers, vertrouwen in hun bekwaamheid pijnstillers te kopen: ze geven zichzelf het rapportcijfer 7,2. Veel minder hoog echter schatten ze hun landgenoten in: die krijgen niet meer dan een 5,3. ‘Totdat consumenten zelf beseffen dat ze een van de anderen zijn, overschatten ze mogelijk hun vaardigheden, hetgeen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt,’ besluiten de auteurs.

Bron: NTvG/Hans van Maanen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen