Reactie Achmea op de uitspraak op kort geding van 19 Amsterdamse apothekers

Array

Afgelopen week heeft de rechter Achmea in het gelijk gesteld in het kort geding dat 19 Amsterdamse apothekers hadden aangespannen. De rechter oordeelde dat Achmea niets hoeft te veranderen aan de vergoedingsystematiek voor medicijnen. Achmea reageert op de uitspraak: “Het is nu zaak is om met alle apothekers – en ook met Amsterdam want het contract voor 2014 is getekend – naar de toekomst te kijken. De rol van apothekers is de laatste jaren meer en meer verschoven van handelaar naar dienstverlener (het leveren van zorgadvies rondom medicatie). Achmea ziet juist in die rol een grote toegevoegde waarde voor de apotheker. Wij vinden de apotheker belangrijk bij het bevorderen van kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid in afleveren en gebruik van geneesmiddelen voor onze verzekerden.”apotheekEigen methodiek
De apothekers waren het niet eens met onze methodiek voor de vergoeding van medicijnprijzen. Toch is er een goede reden voor Achmea om die methodiek toe te passen. Allerbelangrijkste is dat het heel goed mogelijk is om – met behoud van kwaliteit – de kosten laag te houden. Dat is vooral in het belang van onze verzekerden. En het is één van de redenen dat we de laatste jaren zoveel kosten hebben kunnen besparen op medicijnen. Dit vertaalt zich direct door in een lagere premie voor onze verzekerden.

Overeenkomst
Op 6 november diende het kort geding en afgelopen woensdag volgde de uitspraak. De rechter moest allereerst oordelen of de overeenkomst die Achmea en de apothekers sloten voor de vergoedingen van medicijnen nog wel geldend is. Volgens de apothekers gold de overeenkomst alleen in 2012. Volgens Achmea geldt de overeenkomst voor 2012 en 2013. De rechter gaf ons daarin gelijk: in de bijlage van de overeenkomst staat dat die is aangegaan van 1 januari 2012 tot en met 31 december 2013. De rechter zag verder ook onvoldoende aanknopingspunten dat de partijen alleen een overeenkomst voor 2012 zijn aangegaan. Daarom oordeelde hij dat de overeenkomst ook in 2013 geldt.

Niet onaanvaardbaar
De rechter oordeelde ook over de Achmea Geneesmiddelen Prijslijst (AGP). Op basis van deze prijslijst vergoedt Achmea de kosten voor een aantal medicijnen. De vergoeding die apothekers van Achmea ontvangen is weliswaar lager dan de apothekersinkoopprijs (AIP), maar dat alleen betekent niet dat toepassing van het systeem onaanvaardbaar is, oordeelde de rechter. Daarbij spelen tal van omstandigheden een rol. Zo is met name onduidelijk wat nu precies de gevolgen zijn voor de bedrijfsvoering van apotheken. Er moet volgens de rechter ook rekening worden gehouden met de overige vergoedingen die de apothekers van Achmea ontvangen. En de omvang van het ‘verlies’ van de apothekers is onduidelijk. Zo bedingen apothekers zelf vaak nog inkoopkortingen.

Achmea heeft altijd gezegd dat als onze prijssystematiek ongewenste effecten* heeft voor de apotheek dat wij daar altijd het gesprek over aangaan.

*Voorbeeld:De fabrikant van de HIV middelen Truvada en Atripla heeft in april 2013 (toen speelde herijking wet geneesmiddelen prijzen) hun Apotheek Inkoopprijs (AIP) fors verhoogd. Daarop zijn wij in gesprek gegaan met een vertegenwoordiging van de Amsterdamse apotheken, tenslotte wordt 60% van alle HIV medicatie in Amsterdam afgeleverd. Daardoor werden de Amsterdamse apotheken onevenredig zwaar getroffen. Achmea heeft daarom specifiek voor deze producten de vergoedingsprijzen in onze eigen prijslijst per 1 mei 2013 gelijk geschakeld met de AIP.

Van belang is – en zo oordeelde ook de rechter – om niet alleen naar de verliezen te kijken (en zoals hierboven beschreven was het ongewenste effect van HIV-medicatie als door Achmea gerepareerd) maar ook naar de overige vergoedingen die de apotheker ontvangt van zorgverzekeraars. Als Achmea een becijfering maakt van de prijsverschillen tussen AIP en AGP (want dat willen de apothekers vergoed zien), dan blijkt dat over alle single source (waar geen generiek medicijnen de apothekers gemiddeld in 2012 0,10% van hun materiaalkostenomzet toeleggen door de Achmea-systematiek en in 2013 0,12% van die omzet. De inkoopvoordelen van de apothekers daargelaten.

Achmea | Divisie Zorg & Gezondheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen