Vroege ochtendsigaret zeer schadelijk

0
346

Rokers die een sigaret opsteken nog voor ze goed en wel wakker zijn hebben meer kans op kanker dan de rokers die pas na het ontbijt eentje opsteken. Volgens een Amerikaanse studie in Cancer zorgt de ochtendsigaret voor een veel hoger gehalte aan nicotine in het lichaam, onafhankelijk van hoeveel de roker later op de dag nog rookte. De bevindingen zouden kunnen verklaren waarom sommige rokers meer kans hebben op kanker dan andere rokers.

De onderzoekers bestudeerden de data van 4.775 patiënten met longkanker en 2.835 rokers zonder kanker. Alle onderzochte personen rookten regelmatig.  roken jeugd jongenWie binnen de 30 minuten na het ontwaken rookt, heeft 1,79 keer zoveel kans op longkanker, in vergelijking met wie later dan 60 minuten na het ontwaken de eerste sigaret opsteekt. Wie rookt tussen 31 en 60 minuten na het ontwaken, heeft 1,31 keer zoveel kans op longkanker.

Het onderzoek werd herhaald bij personen met hoofd- en nekkanker: 1055 patiënten en 795 controlepersonen. Ook hier werd de relatie tussen de vroege sigaret en kanker duidelijk: wie onmiddellijk een opsteekt, heeft 1,59 keer zoveel kans op hoofd- of nekkanker. Wie een een half uur kan wachten, ziet de kans nauwelijks dalen: 1,42 keer zoveel kans in vergelijking met wie langer dan een uur na het ontwaken wacht om te roken.

Aanvullend onderzoek is “Rokers die onmiddellijk na het opstaan een sigaret opsteken roken hun sigaretten intenser dan anderen. Dat betekent ook dat ze meer rook in hun longen zuigen en dus dat ze meer worden blootgesteld aan schadelijke chemicaliën, ook al roken ze misschien minder dan andere rokers”, stelt professor Robert West.

Hoofdonderzoeker Joshua Muscat ziet nog een andere verklaring: “Deze rokers hebben hogere niveau’s van nicotine en mogelijk van andere gifstoffen in hun lichaam omdat ze misschien meer verslaafd zijn: ze kunnen niet eens een half uur wachten voor ze een sigaret op steken. Genetische en persoonlijke factoren kunnen ervoor zorgen dat ze sneller meer afhankelijk zijn van nicotine.” Diezelfde factoren kunnen ook het risico op kanker helpen verhogen.