Winnaar ‘Het Beste Zorgidee’ 2013: mitella T-Shirt

Array

‘Studieschuld aflossen in zorg’ krijgt vakprijs van jury
Het mitella T-shirt is verkozen tot ‘Het Beste Zorgidee’ van 2013. Het T-shirt met afritsbare mitella biedt meer draagcomfort dan een gewone mitella. Het idee is afkomstig van de scholieren Nienke Spaan en Christi Kuiper uit Broek op Waterland. Hun idee kreeg de meeste van de ruim 7300 publieksstemmen. De 16-jarige scholieren winnen een bedrag van € 10.000,-. Het Beste Zorgidee is een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar, om de innovatie in de zorg in Nederland te bevorderen.20131126 - foto winnaarNienke Spaan kwam op het idee toen ze met haar arm in een mitella liep. Ze merkte dat het gewicht zich volledig concentreerde in haar nek. Samen met haar vriendin Christi Kuiper werkte ze het idee uit tijdens een les industrieel ontwerpen. De jury is erg te spreken over het idee. ‘Ze kijken met een frisse blik naar een vertrouwd medisch hulpmiddel.’

Vakprijs voor ‘Studieschuld aflossen in zorg’
Behalve de publieksprijs reikte de jury ook de ONVZ Vakprijs uit aan Tjarko Rookmaker, bedrijfsadviseur E-Business uit Heemstede. Hij bedacht een systeem waarbij ex-studenten hun studieschuld aflossen door sociale zorgdiensten te leveren. Erno Kleijnenberg, bestuursvoorzitter van ONVZ Zorgverzekeraar: ‘De studieschuld aflossen door zorgdiensten te verlenen combineert verschillende maatschappelijke problemen, en biedt een hele realistische en uitvoerbare oplossing. Het idee van Tjarko Rookmaker past volledig in het beeld van de participatiemaatschappij. Daarom ben ik blij dat de jury dit idee niet onbenoemd heeft gelaten.’ Rookmaker wint een prijs van € 2.500,-.

533 inzendingen
‘Het mitella T-shirt’ en ‘Studieschuld aflossen in de zorg’ behoorden tot de vijf genomineerde ideeën. Een jury, met daarin ondermeer Paul Schnabel, selecteerde vijf ideeën uit 533 inzendingen van consumenten en zorgprofessionals. Kleijnenberg: ‘We organiseerden Het Beste Zorgidee dit jaar voor de zesde keer. Het is altijd heel bijzonder om te zien met welke oplossingen mensen komen om de zorg patiëntvriendelijker te maken en betaalbaar te houden.’

De uitreiking vond plaats in de Tijgerzaal in Artis, onder begeleiding van Harmke Pijpers. Tijdens de uitreiking werd onder meer teruggeblikt op het winnende idee uit 2011. Toen won apothekersassistente Anja Vissers met het idee om medicijnen met temperatuursensor te sealen. Daardoor hoeven medicijnen die naar de apotheek worden teruggebracht niet onnodig weggegooid te worden. Met haar idee kunnen jaarlijks honderden miljoenen euro’s worden bespaard. Minister Schippers heeft dit idee tot een van de speerpunten van haar beleid tegen verspilling in de zorg gemaakt. De pilot ging van start in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen en is inmiddels met acht grotere apotheken uitgebreid. Onlangs werd de chip beloond met de Herman Wijffels Innovatieprijs.

Over ‘Het Beste Zorgidee’ van ONVZ Zorgverzekeraar
ONVZ is een non-profit zorgverzekeraar met 415.000 verzekerden. In 2008 startte ONVZ ‘Het Beste Zorgidee’: een innovatiewedstrijd om Nederland mee te laten denken over de verbetering van de zorg. De winnaar van ‘Het Beste Zorgidee’ ontvangt een cheque ter waarde van €10.000,- om het idee te helpen realiseren. De jury bestaat uit: prof. dr. Niek Urbanus, emeritus hoogleraar KNO UVA en oud-voorzitter RvB AMC Amsterdam, dr. Paul Schnabel, tot 2013 voorzitter van het Sociaal en Cultureel Planbureau en dr. Pieter Hasekamp, directeur Zorgverzekeraars Nederland.

Meer informatie en video’s over alle genomineerde ideeën zijn te vinden op www.hetbestezorgidee.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen