Alarmknop als sieraad blijkt veiliger

collierzenderPersonenalarmering bij ouderen wordt mede vanwege het stigmatiserende uiterlijk van het hulpmiddel  door de helft van de ouderen niet of nauwelijks gedragen. Dit blijkt uit recent onderzoek van Zorgverzekeraar VGZ en leverancier CSI Service. Met een personenalarm, een pols- of halszender met een kastje, kun je in een (medische) noodsituatie met een druk op de alarmknop altijd hulp inroepen. Daarom bedacht CSI Service op aangeven van VGZ een alarmknop die verstopt zit in een stijlvolle hanger. Deze hanger blijkt wel te worden gedragen. Het dragen van een dergelijke alarmknop bij alleenstaande ouderen kan er voor zorgen dat gebeurtenissen zoals onlangs in Rotterdam minder vaak voorkomen.

Een gebruiker van het personenalarm gaf richting VGZ aan dat de zender zelden werd gedragen  vanwege het hulpbehoevende uiterlijk. “Ik zou graag meer zelf willen bijbetalen voor een mooiere ketting”. Het signaal leidde tot een enquête onder gebruikers van personenalarmering. Hieruit bleek dat de alarmknoppen vaak op het nachtkastje blijven liggen om soortgelijke redenen. “In bijna de helft van de gevallen (47%) gaven mensen eerlijk aan dat het uiterlijk van de zender ze weerhoudt deze ook te dragen” ,vertelt Nicole Hermans, zorginkoper bij VGZ. “We zochten dus samen met onze leverancier CSI Service naar een oplossing, want mensen in nood moeten immers altijd snel alarm kunnen slaan”.

Jan Verasdonck, directeur CSI Service, de leverancier van VGZ : “Bij ons staat voorop dat het apparaat en de techniek moeten werken en daarnaast  moeten we natuurlijk ook op de kosten letten. Maar VGZ heeft ons duidelijk gemaakt dat door meer aandacht aan de vormgeving te besteden de zender vaker gedragen zal gaan worden. Achteraf eigenlijk heel vanzelfsprekend, maar gek genoeg was daar nog niemand eerder opgekomen”. CSI service bedacht daarom een alarmknop verstopt in een sieraad.
De nieuwe halsketting  met ingebouwde zender is vooral bestemd voor  vrouwen. Voor mannen wordt binnenkort een stoere polsband ontwikkeld. Het kan zowel stijlvol als nonchalant worden gedragen. De zender maakt na het indrukken van de knop direct contact met een 24-uurs bemande meldcentrale. De eerste gebruikers  zijn enthousiast: “Een alarm kan dus ook mooi zijn”. Uit vervolgonderzoek is gebleken dat de nieuwe ketting tot dusver wel door iedereen wordt gedragen.
Met personenalarmering kun je in een noodsituatie altijd hulp inroepen. In Nederland hebben ongeveer een kwart miljoen mensen een personenalarmeringssysteem. In de meeste gevallen betalen mensen de kosten zelf. In bijzondere medische gevallen kunnen mensen een deel van de kosten betaald krijgen door de zorgverzekeraar. Er moet dan volgens de wet sprake zijn van een combinatie van omstandigheden.

De zender is al op de markt en tegen een geringe meerprijs te bestellen via www.csiservice.nl

Meer informatie over personenalarmering: www.onbezorgdthuiswonen.nl

VGZ roept mensen op om hun ervaringen en ideeën in de zorg te delen op de pagina www.vgz.nl/delen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen