Bruin Biometrics, LLC voert klinische studies uit naar de detectie van doorligwonden (decubitus) met de SEM Scanner

Array

SEM ScannerBruin Biometrics, LLC (‘BBI’) heeft vandaag de resultaten aangekondigd van twee door medisch ethische toetsingscommissies goedgekeurde klinische studies betreffende de SEM Scanner, een medisch hulpmiddel van klasse IIA dat bestemd is voor het opsporen van gelokaliseerd weefseloedeem en door druk teweeggebrachte weefselbeschadiging die beide tot de vorming van decubitus kunnen leiden.

BBI heeft eenendertig gezonde proefpersonen ingeschreven in een in Los Angeles (Californië) uitgevoerde pilotstudie om de betrouwbaarheid van de SEM Scanner te evalueren. Uit de resultaten blijkt dat de SEM Scanner consistente metingen levert en betrouwbaar is bij verschillende gebruikers en in verschillende uitvoeringen.

BBI gaf ook de opdracht voor een onderzoeksstudie met niet-significant risico aan de University of Massachusetts Memorial Medical Center in Worcester, Massachusetts om gegevens te verzamelen die nodig zijn om de metingen van de SEM Scanner te analyseren. Vijftig voor de studie ingeschreven proefpersonen uit de intensivecareafdeling voor volwassenen zijn gedurende vijf dagen gevolgd. Hoewel het medische centrum een jaarlijkse decubitusincidentie van 5,08 % meldt, vertoonde geen van de proefpersonen decubitus in de loop van de BBI-onderzoeksstudie. De studiegegevens worden momenteel geanalyseerd en een eindverslag van het onderzoek wordt begin 2014 verwacht.

In opdracht van BBI zullen in de loop van 2014 aanvullende onderzoeksstudies worden verricht. De eerste studie zal plaatsvinden in de Verenigde Staten en zal de metingen van de SEM Scanner evalueren bij proefpersonen van wie bekend is dat ze aan decubitus lijden. Een tweede studie zal proefpersonen uit de Verenigde Staten en Europa inschrijven om de werkzaamheid van de SEM Scanner voor het verlagen van de decubitusincidentie te evalueren in vergelijking met de huidige zorgstandaard.

Informatie over de SEM Scanner:

De SEM Scanner is een point-of-care diagnostisch hulpmiddel waarmee het verhoogde vochtgehalte in het onderliggende weefsel van de huid, bekend als subepidermal moisture of SEM (onderhuids vocht), wordt gemeten. In klinische studies is aangetoond dat de SEM Scanner in staat is door druk teweeggebrachte weefselbeschadiging – zoals decubitus – op te sporen tot 10 dagen voordat het huidoppervlak de beschadiging vertoont. BBI heeft de SEM Scanner ontwikkeld in samenwerking met collega-onderzoekers aan de University of California in Los Angeles (UCLA), met name Barbara Bates-Jensen, PhD, RN, CWOCN, FAAN.

De SEM Scanner is nog niet beschikbaar voor verkoop in de Verenigde Staten. Voor aanvullende informatie kunt u terecht op www.bruinbiometrics.com.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen