Gezinsgericht consultatiebureau levert betere zorg

Array

 jgzEen nieuwe aanpak op de consultatiebureaus in Drenthe leidt tot meer tevredenheid bij ouders. In de nieuwe werkwijze worden zorgen over de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind in een eerder stadium gesignaleerd. Dit blijkt uit een onderzoek dat het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) samen met Icare Jeugdgezondheidszorg (JGZ) uitvoerde naar het effect van meer gezinsgericht werken op de consultatiebureaus in Drenthe. Tijdens een symposium op 29 november in het UMCG worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd.

De consultatiebureaus in Drenthe hanteren een nieuwe werkwijze onder het motto ‘vroeg er bij, beter voor het kind’. In de nieuwe werkwijze, het zogeheten DMO-gespreksprotocol, wordt veel meer naar de omgeving van het kind gekeken. De werkwijze is er verder op gericht om de kracht van ouders te versterken. Samen met hen wordt naar oplossingen gezocht wanneer dit nodig is. De nieuwe werkwijze wordt uitgevoerd binnen het programma ‘Samen Starten’, dat een goede samenwerking tussen ketenpartners beoogt.

Resultaten
De resultaten laten zien dat met de nieuwe werkwijze vaker en eerder zorgen worden gesignaleerd met betrekking tot de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Dit kunnen factoren zijn van het kind zelf als weinig contact maken met anderen; maar ook factoren in de directe omgeving van het kind. Artsen en verpleegkundigen van de consultatiebureaus waarderen de oplossingsgerichte manier van werken en ouders zijn meer tevreden. De onderzoekers vonden geen verschil tussen beide regio’s voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen van 18 maanden.

 Onderzoek
De nieuwe werkwijze in Drenthe is vergeleken met een al langer bestaande werkwijze in de regio IJssel-Zwartewaterland. Daartoe volgden de onderzoekers de ontwikkeling van meer dan 5500 kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 maanden.  Zij keken daarbij naar tevredenheid van ouders, inzet van extra zorg, en de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Daarnaast werd aan professionals gevraagd wat zij vonden van de nieuwe werkwijze.

 Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw. De resultaten worden gepresenteerd tijdens een symposium op vrijdag 29 november in het UMCG.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen