Ouderenbonden: “Röpcke-Zweers Ziekenhuis is seniorvriendelijk”

Array

11_20_RZZ_seniorvriendelijk_logoDe Saxenburgh Groep heeft de zorg voor oudere en kwetsbare patiënten in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis goed geregeld. Dit blijkt uit het keurmerk Seniorvriendelijk ziekenhuis, dat de ouderenbonden hebben toegekend aan het Hardenbergse ziekenhuis.

 De gezamenlijke ouderenbonden hebben het initiatief genomen om een keurmerk Seniorvriendelijk ziekenhuis te ontwikkelen. Ziekenhuizen die de organisatie van zorg hebben aangepast aan de wensen en behoeften van kwetsbare ouderen komen in aanmerking voor dit keurmerk. Er zijn vijftien kwaliteitscriteria opgesteld, onderverdeeld in drie hoofdonderdelen: Inhoud en processen van zorg, beleid en fysieke omgeving. De ziekenhuizen zijn bezocht door anonieme senior scouts en moesten daarnaast een zelfevaluatie invullen.

Scouts
Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis heeft in het voorjaar bezoek gehad van de scouts. Deze hebben geconstateerd, dat het ziekenhuis het goed doet op het gebied van continuïteit en coördinatie van zorg, toegankelijkheid, screening op geriatrische problemen, aandacht voor medicatie en voorkomen van heropname, aandacht voor de laatste levensfase en inrichting van de verpleegafdeling. “Er is een hoge mate van gastvrijheid en een zeer warme en verzorgde uitstraling”, vermeldt het rapport. De scouts hebben daarnaast met diverse patiënten gesproken, die hoofdzakelijk zeer lovend waren.

Vriendelijk
“Buitengewoon vriendelijke en proactieve gastvrouwen en –heren die initiatief namen om mensen te helpen; De receptiemedewerker was professioneel, vriendelijk en to the point; De gangen, wachtkamers, liften waren opgeruimd, goed onderhouden en brandschoon; Positief is, dat er activiteitenbegeleiders zijn die de patiënten ophalen om samen iets te ondernemen, zoals een spelletje.” Het zijn enkele bevindingen van patiënten.

De beoordelaars hebben naast alle positieve uitlatingen ook een aantal verbeterpunten benoemd. Zo zal de verbinding tussen huisartsen, specialist ouderengeneeskunde en ziekenhuis geïntensiveerd worden met als doel meer oog voor de kwetsbare oudere in het gehele zorgproces. Ook gaat de Saxenburgh Groep aan de slag met duidelijkere bewegwijzering in het ziekenhuis. “We zijn trots op onze medewerkers dat we samen zo actief zijn voor de oudere en kwetsbare patiënten,” aldus Pauline Terwijn van de Raad van Bestuur.

En dat dit wel goed zit, moge blijken uit de opmerking van een meneer van bijna 78 jaar, die in het ziekenhuis lag wegens prostaatproblemen: “Het ziekenhuis is erg goed voor ouderen. Ik ga vandaag naar huis, maar had ook nog wel willen blijven.”

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen