165.000e deelnemer aan wetenschappelijk onderzoek LifeLines

Array

Eind november heeft LifeLines haar 165.000e deelnemer op locatie ontvangen.
Hiermee is de doelstelling bereikt, en het cohort voor het einde van het jaar volledig gevuld. Met het bereiken van 165.000 deelnemers is LifeLines nu al veruit het grootste medische populatie-onderzoek van Nederland.

LifeLines is een groot wetenschappelijk onderzoek dat eind 2006 is gestart en minimaal dertig jaar lang de ontwikkeling in gezondheid volgt van 165.000 personen in Noord-Nederland. umcgDat is tien procent van de totale bevolking van Groningen, Drenthe en Friesland samen. LifeLines werkt in dit onderzoek nauw samen met de noordelijke huisartsen en het UMCG. De gegevens worden gebruikt door onderzoekers uit de gehele wereld.

Deelnemers
De deelnemers krijgen eens in de vijf jaar een oproep voor een vervolgonderzoek. Daarnaast krijgen zij uitgebreide vragenlijsten voorgelegd over ondermeer ziekten, gezondheid, medicijngebruik, leefstijl en voedingsgewoonten.
Vanaf januari 2014 start LifeLines met de 2e screening van haar deelnemers.

Van iedere deelnemer worden zaken als bloeddruk, gewicht, lengte, longfunctie en hartfunctie gemeten. Verder geven de deelnemers bloed en urine af.

Meerdere generaties
Generatieverbanden zijn een belangrijk onderdeel van het LifeLines-onderzoek.  Deze meerdere generaties-aanpak heeft als voordeel dat onderzocht kan worden of en wanneer de eerste symptomen van ziekte zich manifesteren bij kinderen en jong-volwassenen.

Wetenschappelijk onderzoek
Het biomateriaal van de deelnemers worden anoniem opgeslagen in een biobank. Deze biobank biedt zeer veel mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek.
Deze onderzoeken vergroten de kennis over en het inzicht in het ontstaan van ziekten; hierdoor wordt preventie beter en eerder mogelijk.
LifeLines levert hiermee een belangrijke bijdrage aan het beantwoorden van de vraag hoe mensen op een gezonde manier ouder kunnen worden.

Meer informatie over LifeLines is te vinden op www.lifelines.nl.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen