Aantal doktersassistenten in opleiding niet gegroeid

Array

Door diverse landelijke ontwikkelingen als een toenemende zorgvraag en een steeds grotere rol voor de eerstelijnszorg zijn er meer doktersassistenten en praktijkondersteuners nodig. Het aantal doktersassistenten in opleiding is landelijk gezien echter nauwelijks gegroeid en ook het aantal beschikbare stageplaatsen is matig. Dit kan een knelpunt vormen in de komende jaren. Dat blijkt uit de regionale rapportages Arbeidsmarktprofielen Doktersassistent van het Campagneteam Werken in de huisartsenzorg van de SSFH in samenwerking met Calibris.

Meer stageplaatsen nodig
Landelijk zijn er op dit moment 4.110 doktersassistenten in opleiding en dit aantal is de afgelopen jaren bijna niet gegroeid. Regionaal zijn er grote verschillen te zien. Alleen in de regio’s West en Zuid-West is het aantal studenten het afgelopen jaar licht gegroeid. In de regio Oost is het aantal zelfs gedaald.

Foto-AssistHet aantal stageplaatsen is mede bepalend voor het aantal opleidingsplaatsen, omdat de studenten een deel van hun opleiding in de praktijk moeten doen. Daarom is het belangrijk dat er voldoende praktijkopleidingsplaatsen (stageplaatsen) ter beschikking worden gesteld. In de meeste regio’s is het aantal plaatsen matig. Alleen in de regio’s Oost en Midden zijn er op dit punt geen knelpunten te verwachten. Om het aantal stageplaatsen te stimuleren, stelt de SSFH vanaf 1 januari 2014 een financiële vergoeding  beschikbaar voor de begeleiding van stagiaires in huisartsenposten en -praktijken. Ook voor stagiaires zelf is een vergoeding beschikbaar. Meer informatie hierover vindt u op www.ssfh.nl/stagevergoeding.

Rapportages per regio
De rapportages Arbeidsmarktprofielen brengen het aantal openstaande vacatures en stageplaatsen in beeld in zeven regio’s (indeling volgens de LHV-kringen). Per regio wordt getoond hoe het aantal assistenten in opleiding zich ontwikkelt bij de verschillende opleiders en hoe groot de kans is op een stageplaats in de regio.  Daarnaast wordt bijgehouden hoeveel openstaande vacatures er zijn voor ondersteunend personeel, hoe lang het gemiddeld duurt om een vacature te vervullen en welk percentage van de vacatures wordt ingevuld door gediplomeerde doktersassistenten. Deze informatie is afkomstig uit de vacaturemonitor van het Campagneteam werken in de huisartsenzorg.

De rapportages per regio vindt u op w http://www.ssfh.nl/activiteiten/actueel/aantal-doktersassistenten-in-opleiding-niet-gegroeid/

Bron: SSFH

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen