Staatssecretaris Van Rijn neemt zorginnovatieboek in ontvangst

Array

onvz1.2911Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft het eerste exemplaar van ‘Vijf jaar Het Beste Zorgidee’ in ontvangst genomen. Het zorginnovatieboek geeft een overzicht van de ideeën die de afgelopen jaren door consumenten en zorgprofessionals werden bedacht om de zorg beter en goedkoper te maken. Ook geven onder anderen SCP-directeur Kim Putters en oud-minister Hans Hoogervorst, bedenker van het zorgstelsel, hun visie op de gezondheidszorg.

 Van Rijn kreeg het eerste exemplaar uit handen van Erno Kleijnenberg, bestuursvoorzitter van ONVZ Zorgverzekeraar. De verzekeraar organiseert de zorginnovatiewedstrijd inmiddels zes jaar. “Het Beste Zorgidee heeft de afgelopen jaren bewezen dat juist mensen die regelmatig zelf met zorg in aanraking komen heel goede ideeën hebben om de zorg te verbeteren”, aldus Kleijnenberg. Ideeën die geld besparen, maar zeer zeker ook ideeën die de zorg patiëntvriendelijker maken.”

Dinsdag wonnen Nienke Spaan en Christi Kuiper Het Beste Zorgidee 2013 met hun idee voor een mitella-T-shirt. Tjarko Rookmaker kreeg de vakprijs voor zijn idee om ex-studenten hun studieschuld te laten aflossen door sociale zorgdiensten te leveren. Het idee van Rookmaker sluit aan bij de visie van het kabinet voor de participatiesamenleving. Winnende ideeën worden inmiddels in de praktijk toegepast. Zo loopt in negen apotheken een proef met het opnieuw verstrekken van medicijnen die naar de apotheek worden teruggebracht, het winnende idee uit 2011.

In het boek geven ook Hans Hoogervorst (voormalig minister van Volksgezondheid en in die hoedanigheid grondlegger van het huidige zorgstelsel), Kim Putters (directeur Sociaal en Cultureel Planbureau) en Pier Eringa (voorzitter raad van bestuur Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, door het AD verkozen tot beste ziekenhuis van Nederland) hun visie op de gezondheidszorg.

Hans Hoogervorst: “Het Nederlandse zorgstelsel is een van de mooiste systemen ter wereld. Daar ben ik, zeven jaar na de invoering, best trots op.” Het biedt volgens de oud-minister ‘goede sociale bescherming en er zijn marktprikkels die ervoor zorgen dat zorgverzekeraars er wat van maken’. “Dat levert ons al met al een uitstekend stelsel op.”

Kim Putters: “De aanname is dat we kunnen besparen door het systeem aan te passen. Een misvatting.” Het stelsel aanpassen zal er niet toe leiden dat de zorgkosten niet verder toenemen. Preventie is volgens Putters een van de perspectieven ‘die ons verder moeten helpen’. “Sinds jaar en dag is de sector in hoofdzaak ingericht voor reactief handelen. Dat is een dure methode.”

Pier Eringa: Innovatie gaat volgens Eringa niet over systemen, structuren of processen. “De taal die in een ziekenhuis werkt, is die van verbinden, durven kiezen, ruimte geven en resultaten willen halen. In zo’n omgeving denkt iedereen mee om het nog beter te maken.” Hij gelooft in vernieuwing en innovatie die van binnenuit de organisatie komen. “Prachtig dat politici, journalisten, verzekeraars en beleidsmakers interessante opvattingen hebben over hoe het beter zou kunnen.”

 Over ONVZ Zorgverzekeraar
ONVZ is een non-profitzorgverzekeraar met 415 duizend verzekerden. De verzekeraar die dit jaar zijn tachtigjarig bestaan viert, biedt een totaalpakket aan zorgverzekeringen. Bij ONVZ  Zorgverzekeraar is iedereen verzekerd van vrije keuze. De zorgverzekeraar schrijft niemand iets voor en laat de belangrijkste keuzes aan zijn verzekerden over. Over welke dokter iemand wil nemen of naar welk ziekenhuis iemand wil gaan. Meer informatie staat op de website van ONVZ Zorgverzekeraar (www.onvz.nl).

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen