In Ruwaard van Putten Ziekenhuis was balans kwalitatief goede en veilige zorg over een langere periode verstoord

Array

Publieksrapport Verscherpt Toezicht Ruwaard van Putten ziekenhuis

Nieuwsbericht | 03-12-2013De inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: inspectie) heeft vandaag het rapport over het verscherpt toezicht op het voormalig Ruwaard van Putten ziekenhuis openbaar gemaakt.

Deze publieksversie bevat lessen voor bestuurders, interne toezichthouders en professionals zoals artsen, verpleegkundigen en paramedici als het gaat om samenwerken als onderdeel van hun professioneel handelen. Het rapport biedt daarnaast inzicht aan het publiek in de wijze waarop de inspectie haar toezicht heeft uitgevoerd  om de patiëntveiligheid te verbeteren.

Veilige en kwalitatief goede zorg bieden moet een gedeelde ambitie zijn van het bestuur van een ziekenhuis, van alle medisch specialisten, verpleegkundigen, medewerkers en niet in de laatste plaats  de interne toezichthouders in een ziekenhuis. Zonder die gedeelde ambitie gaan belangen uiteenlopen. Om patiëntveiligheid te kunnen realiseren, is het noodzakelijk dat al deze krachten in balans zijn.

In het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse was die balans over een langere periode verstoord. De medische staf was geruime tijd niet gericht op het structureel verbeteren van de zorg en veiligheid. Ruwaard van PuttenDe  raad van bestuur was niet in staat dit te veranderen en de raad van toezicht was niet bij machte hierop in te grijpen. Ook het middenmanagement en de ondersteunende staf bleken niet in staat de wezenlijke verbeteringen tot stand te brengen die nodig waren. Dit alles leidde tot een eilandencultuur in het ziekenhuis waar het bieden van veilige en verantwoorde zorg niet in samenhang werd georganiseerd en niet vanzelfsprekend was.

Tijdens de periode van verscherpt toezicht was een grote verandering in de onderlinge relaties in het ziekenhuis zichtbaar en ging men zich  collectief richten op veiligheid en kwaliteit van zorg. Het ziekenhuis verkeerde echter al geruime tijd in financiële nood en kon na juni 2013 niet meer zelfstandig voortbestaan.  Op de locatie van het voormalige Ruwaard van Putten is het Spijkenisse Medisch Centrum inmiddels een nieuw ziekenhuis gestart. Omdat het zorgprofiel van dit ziekenhuis nog niet helemaal duidelijk is, houdt de inspectie nog tot in ieder geval eind van dit jaar intensief toezicht.

De inspectie hoopt dat iedereen in de ziekenhuissector, op uiteenlopend niveau, zijn voordeel doet met de belangrijke lessen die over patiëntveiligheid uit dit rapport te leren zijn. In het belang van de patiënt.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen