Intrum Justitia: Ziektekosten één van belangrijkste veroorzakers financiële problemen

“Staar je niet blind op lage basispremie”
Nederlanders zijn bezorgd over hun ziektekosten. De Nederlandse consument wijst de ziektekosten aan als één van de belangrijkste veroorzakers van financiële problemen. Hiermee neemt ons land een uitzonderingspositie in vergeleken met de rest van Europa. Dit blijkt uit het European Consumer Payment Report van Intrum Justitia naar het betaalgedrag van consumenten in Europa.

“Vooral als je te maken krijgt met een daling van inkomen of werkloosheid, drukken ziektekosten zwaar op het maandelijkse budget. En dit geldt des te meer als je voormalige werkgever ook nog een deel van de premie betaalde. Bovendien kunnen, wanneer je ziek wordt, de kosten snel hoog oplopen, omdat het basispakket met de jaren steeds verder is uitgekleed en men vaak onvoldoende aanvullend is verzekerd. geef geld krijg geldHeb je dan ook nog een hoog eigen risico, dan kost ziek worden je veel geld. De Nederlandse consument doet er daarom verstandig aan de komende weken nog eens alles goed op een rijtje te zetten. Men heeft tot en met het einde van het jaar de tijd om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Oriënteer je goed, vergelijk en kijk vooral naar wat wel en niet in een aanvullend pakket zit. Staar je niet blind op de lage basispremie of een hoge korting bij een hoog eigen risico”, aldus Edwin Prevoo, managing director van Intrum Justitia in Nederland.

Samen met de ziektekosten (70%) vormen werkloosheid (83%) en te veel geld uitgeven (66%) dé
voornaamste oorzaken van financiële problemen. Bij onze mede-Europeanen ligt dit anders. Zij vinden de grootste boosdoeners: werkloosheid (83%), de prijzen voor energie (80%) en brandstof (79%). In ons land komen deze laatste twee  op respectievelijk de achtste (59%) en zesde (63%) plaats.

“In ons werk hebben wij dagelijks te maken met huishoudens waar rekeningen blijven liggen en te laat of niet worden betaald.” Ons onderzoek laat zien dat er behoefte bestaat aan oplossingen voor cashflowproblemen bij zowel consumenten als bedrijven. Maatregelen waardoor consumenten aan de ene kant minder snel in financiële problemen raken en aan de andere kant sneller uit financiële problemen worden geholpen. Voor het bedrijfsleven zijn oplossingen nodig die enerzijds risico en verlies beperken en anderzijds meer werkgelegenheid en omzet opleveren. Het niet-betalen van rekeningen kost bedrijven naar schatting op jaarbasis € 14,3 miljard euro (bron: Intrum Justitia European Payment Index 2013). In deze tijd een steeds groter wordend probleem.

Over het European Consumer Payment Report
Het eerste European Consumer Payment Report is verschenen in 2013. Als ‘de katalysator voor een gezonde economie’ ziet Intrum Justitia de noodzaak om regelmatig consumentenonderzoek te doen. Ons doel is om beter inzicht te krijgen in de realiteit van consumentengedrag als het gaat om het betalen voor producten en diensten. De data van het European Consumer Payment Report zijn verkregen door online onderzoek door middel van zelf in te vullen vragenlijsten. Het onderzoek is uitgevoerd door strategisch onderzoeksbureau Trendbox.

Bron: Intrum Justitia

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen