Vierduizend banen weg bij Achmea

Array

Achmea1-200x200De komende drie jaar verdwijnen bij het verzekeringsconcern Achmea circa vierduizend banen. Dat heeft het concern, de grootste verzekeraar van Nederland, woensdag bekendgemaakt. Achmea heeft in totaal 19.000 mensen in dienst, waarvan ongeveer 17.000 in Nederland.

”Als coöperatieve verzekeraar gaat Achmea met de grootste zorgvuldigheid om met de belangen van alle betrokkenen en dus uiteraard ook met die van onze medewerkers. De medezeggenschap en vakorganisaties zijn volledig geïnformeerd”, aldus bestuursvoorzitter Willem van Duin.

Na het schrappen van 2.500 banen zei Van Duin in februari al dat er verder moest worden gesneden in de kosten. Hij sloot daarbij niet uit dat opnieuw banen zouden moeten verdwijnen.

Met de nieuwe reorganisatie zou Achmea opnieuw 200 miljoen euro willen bezuinigen.

Omdat steeds meer klanten hun zorg via internet regelen, zou minder personeel nodig zijn. Ook worden minder aanvullende zorgverzekeringen afgesloten en verhogen de klanten het eigen risico, waardoor er minder inkomsten zijn. Ook worden er minder levensverzekeringen afgesloten.

De Unie
Vakorganisatie De Unie pleit er voor dat het sociaal plan van Achmea langer geldig is dan de eerste helft van 2014. Ook medewerkers die na 30 juni 2014 bij Achmea weg moeten, moeten op het plan kunnen terugvallen.

De vakbond voor middelbaar en hoger personeel is ”onaangenaam verrast” dat de verzekeraar niet ”op voorhand bereid is” ervoor te zorgen dat dit plan ook geldt voor iedereen die na die datum boventallig is. Dat zegt bestuurder Inge de Vries van De Unie.

Vakbond CNV laat in een reactie weten de nu aangekondigde reorganisatie van Achmea te betreuren. “Hoewel de digitalisering al jaren aan de gang is, hakt het bedrijf pas nu de knoop door en gaat in relatief korte tijd fors krimpen. De medewerkers dreigen hier nu de dupe van te worden”, aldus de organisatie.

Kostenreductie
Volgens De Unie schrapt Achmea vierduizend arbeidsplaatsen ”vanwege verdergaande automatisering en kostenreductie”. De Vries zegt rekening te houden met gedwongen ontslagen.

“Reden te meer voor Achmea om waar te maken dat zij de meest vertrouwde werkgever willen zijn. Dat hoort erbij als je de meest vertrouwde verzekeraar wilt zijn, dan verzeker je ook je eigen personeel tegen werkloosheid. Daarom vraagt De Unie aan Achmea om het huidige sociaal plan door te trekken”, aldus De Vries.
Bron: NU.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen