Amphia en Verbeeten starten gezamenlijk spreekuur

Op 5 november zijn de urologen en oncologen van het Amphia Ziekenhuis samen met de radiotherapeut-oncologen van Instituut Verbeeten een multidisciplinair spreekuur gestart.

Het spreekuur is bedoeld voor patiënten waarbij een kwaadaardige tumor in de prostaat is vastgesteld of bij wie men dit vermoeden heeft. Groot voordeel van deze samenwerking is dat de verschillende disciplines tijdens het gezamenlijk spreekuur kunnen overleggen en de patiënt direct de beste behandelmogelijkheden kunnen adviseren.
Amphia MolengrachtPatiënt centraal
De uroloog, oncoloog en de radiotherapeut-oncoloog bespreken niet alleen gezamenlijk het beste behandelplan, zoals dat voor alle patiënten geldt, maar werken ook nauw samen bij de verdere behandeling. Ilze van Onna, uroloog Amphia Ziekenhuis: “Groot voordeel van deze nieuwe werkwijze is dat het advies gedurende het spreekuur door de betrokken specialisten kan worden toegelicht en de patiënt direct al zijn vragen aan de juiste persoon kan stellen. De patiënt is hierdoor beter geïnformeerd en beter in staat een keuze te maken voor een van de behandelmogelijkheden. Daarnaast kunnen eventuele verschillende behandelingen optimaal op elkaar worden afgestemd. En doordat bezoeken aan meerdere specialisten worden gecombineerd, hoeft een patiënt minder vaak een bezoek te brengen aan het ziekenhuis.”

Prostaatkanker polikliniek
Patiënten waarbij een vermoeden van prostaatkanker leeft of bij wie de diagnose prostaatkanker is gesteld, kunnen ook terecht bij dit multidisciplinair spreekuur. Deze samenwerking krijgt in de toekomst verder vorm in een prostaatkanker polikliniek. De gezamenlijke prostaatpolikliniek start in eerste instantie met één spreekuur in de week, maar de verwachting is dat dit snel zal uitgroeien. Theo Veninga, radiotherapeut-oncoloog Instituut Verbeeten: “We willen meer spreekuren gaan draaien zodat meer patiënten van deze multidisciplinaire zorg gebruik kunnen maken. Denk aan patiënten bij wie prostaatkanker is teruggekeerd of tijdens de nabehandeling.” Ilze van Onna vult aan: “Er zijn zelfs concrete plannen om samen met enkele andere ziekenhuizen, waaronder het Erasmus MC, onder de naam ProstaatPartners, begin volgend jaar op een uniforme wijze te gaan werken. Door de jarenlange hechte samenwerking tussen Amphia en Verbeeten konden we deze eerste stap nu alvast zetten”.

Prostaatkanker
Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 11.500 mannen de diagnose prostaatkanker. In het Amphia Ziekenhuis ondergaan ongeveer 500 mannen per jaar onderzoeken. Bij ongeveer 300 van hen wordt de diagnose prostaatkanker gesteld. Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij mannen. De behandeling van prostaatkanker kan onder andere bestaan uit een operatie, bestraling, medicatie of een actief vervolgbeleid.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen