Brandbrief naar minister over medicijnvergoeding

Array

Nefarma heeft minister Schippers met klem gevraagd een slepende zaak rond de vergoeding van enkele geneesmiddelen op te lossen zodat patiënten en artsen er eindelijk gebruik van kunnen maken.

Al bijna twee jaar lang wordt geen besluit genomen over het wel of niet vergoeden van enkele geneesmiddelen tegen bepaalde vormen van MS, jicht en ernstige vormen van chronische obstipatie. De laatste twee middelen kunnen worden gezien als uiterste redmiddel voor (kleine groepen) patiënten bij wie andere middelen niet meer werken. Bedrijven voelen zich door de beoordelaars van de vergoedingsdossiers van het kastje naar de muur gestuurd. Onduidelijkheid in de procedures lijkt besluitvorming in de weg te zitten, zelfs wanneer vrijwel alle betrokkenen (waaronder de medisch specialisten) concluderen dat middelen voor bepaalde patiëntengroepen een belangrijke toegevoegde waarde vertegenwoordigen. Het gaat niet om hele dure geneesmiddelen. Het beslag op het gezondheidszorgbudget is gering. De patiëntengroep die het betreft is duidelijk afgebakend en niet omvangrijk.
medicijnvergoedingenNefarma vraagt de minister een einde te maken aan deze situatie door goedkeuring te geven aan de opname van de betreffende middelen in het basispakket. Daarmee wordt tegengegaan dat patiënten nodeloos in de kou staan. De middelen zijn er wel, maar worden niet voorgeschreven of alleen incidenteel aan patiënten die het zelf kunnen betalen.
In de brief aan de minister schrijft Nefarma: “Het is volstrekt onduidelijk waarom besluiten worden uitgesteld. Is de reden dat het onduidelijk is welke aanspraken erop gemaakt gaan worden? Of is het huidige beleid werkelijk zo ingewikkeld gemaakt dat niemand meer weet hoe het in de praktijk moet worden toegepast? Hoe is uit te leggen dat, ondanks herhaald dringend verzoek van de wetenschappelijke verenigingen van desbetreffende artsen, geneesmiddelen voor patiënten die daar dringend behoefte aan hebben, niet worden vergoed?”
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen