Onderdrukking van NOX4-gen kan diabetische nierschade voorkomen

Array

Onderdrukking van NOX4-gen kan diabetische nierschade voorkomenHet enzym NOX4 speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van diabetische nefropathie, ofwel nierschade die optreedt bij diabetes. Onderdrukking van dit gen kan het ontstaan van diabetische nefropathie voorkomen of vertragen. Dat is aangetoond door een Australisch-Nederlands onderzoeksteam, onder leiding van prof.dr. Harald Schmidt van de Universiteit Maastricht en prof.dr. Karin Jandeleit-Dahm van het Baker IDI Heart & Diabetes Institute in Melbourne. De resultaten worden deze week gepresenteerd tijdens het World Diabetes Congress in Melbourne, en zijn voor publicatie aanvaard door het Journal of the American Society of Nephrology (JASN).

Diabetische nefropatie treedt op bij mensen met diabetes mellitus en ontstaat doordat de kleine bloedvaten van het gehele lichaam, waaronder die van de nierfilters, beschadigd raken. nierenOp den duur leidt de nierschade tot verlies van nierfunctie en uiteindelijk tot de noodzaak van een nierfunctie-vervangende behandeling. Ook is de kans op hart- en vaatziekten sterk verhoogd, en heeft de schade aan de kleine bloedvaatjes negatieve gevolgen voor de zenuwen in het lichaam en het netvlies van de ogen. Mensen met diabetische nefropathie overlijden vaak vroegtijdig door hart- en vaatziekten.

Het NOX4-gen komt veelvuldig tot expressie in nier- en vaatwandcellen. Uit studies bij dier en mens is gebleken dat de expressie van NOX4 in bloedvaten is toegenomen bij een groot aantal hart- en vaatziekten, zoals een verhoogde bloeddruk, aderverkalking, diabetes, vaatveroudering en pulmonale hypertensie. Volgens prof.dr. Jandeleit-Dahm laten de nieuwe bevindingen zien dat, in muizen met diabetes, NOX4 een belangrijke factor is bij het ontstaan van diabetische nierschade en dat deze schade verminderd wordt door het toedienen van een farmacologische NOX4-remmer.

De studie bouwt voort op twee eerdere onderzoeken dit jaar, waarin het team aantoonde dat het gen NOX1 een belangrijke rol speelt bij de versnelde ontwikkeling van atherosclerose en retinopathie (netvliesaantasting) bij diabetes. De onderzoekers lieten toen zien dat de inhibitie van NOX1 in muizen met diabetes een sterk verbeterde vasculaire gezondheid tot gevolg had en dat de vorming van atherosclerotische plaques (aderverkalking) en oogschade voorkomen kon worden.

De onderzoekers werken samen met een Zwitsers commercieel bio-tech bedrijf, Genkyotex, dat de NOX-remmer, met de naam GKT137831, ontwikkeld heeft. Het team is recentelijk gestart met klinische studies met GKT137831 in patiënten met diabetische nefropathie. Het onderzoek wordt uitgevoerd in diversie centra in de VS, Europa en Australië, en wordt deels gesubsidieerd door een Advanced Grant subsidie, door de European Research Council toegekend aan prof.dr. Harald Schmidt.

Bron: Maastricht Universiteit

Recente artikelen