Sterfte kanker in Nederland beduidend hoger dan in omringende landen

Array

De kans dat je dood gaat aan kanker is in Nederland beduidend hoger dan in veel omringende landen. Vooral patiënten met maag-, nier-, prostaat- en lymfeklierkanker zijn in Nederland slechter af. De 5-jaarsoverleving ligt elders 10 tot zelfs 20 procent hoger. Dit blijkt uit cijfers die woensdagavond in The Lancet zijn gepubliceerd.

Een internationale groep wetenschappers vergeleek de overlevingscijfers tussen 2000 en 2007 van ruim tien miljoen Europese kankerpatiënten uit 29 landen. De overleving is de afgelopen vijf jaar overal gestegen, met positieve uitschieters bij prostaatkanker, non-hodgkin en endeldarmkanker. Nederland scoort bij sommige kankersoorten net zo goed of slecht als bij vergelijkbare landen. Bij longkanker en darmkanker wijken de overlevingscijfers slechts weinig af. Maar bij nierkanker  zijn in Oostenrijk 5 jaar na de diagnose 20 procent méér patiënten in leven dan in Nederland.behandeling prostaatkankerEen interpretatie van die verschillen is lastig, zegt Uyl, hoogleraar evaluatie van de gezondheidszorg tegen De Volkskrant, die vandaag aandacht besteedde aan het artikel. Het kan zijn dat wij hier later naar de dokter gaan bijvoorbeeld. Maar wat beslist meespeelt, zegt ze, is de terughoudendheid van Nederlandse artsen bij de behandeling. ‘Artsen gebruiken hier soms minder snel geneesmiddelen. Ook bij de manier van opereren en bij het doen van bestralingen valt winst te boeken. We hebben een achterstand in Europa en die aangepakt moet worden.’

Engeland en Denemarken doen het nog slechter dan Nederland. Dat zou komen doordat in die landen de diagnose relatief laat wordt gesteld en doordat patiënten minder vaak potentieel succesvolle behandelingen ontvangen.

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen