Zorgpartijen onderschrijven Gedragscode Medische Hulpmiddelen

Array

In 2012 heeft de medische hulpmiddelenindustrie een gedragscode opgesteld, die de afgelopen jaren verder is uitgewerkt. Vanaf 1 januari 2014 sluiten ook de NVZ, de NFU en de KNMG en haar federatiepartners, waaronder de Orde van Medisch Specialisten en de wetenschappelijke verenigingen, zich bij de gedragscode aan.

Met de Gedragscode Medische Hulpmiddelen willen de partijen waarborgen dat beslissingen over medische hulpmiddelen genomen worden op zorginhoudelijke en integere gronden. De regels in de Gedragscode geven invulling aan een zorgvuldige, transparante en verantwoorde omgang tussen leveranciers van medische hulpmiddelen en partijen die betrokken zijn bij de aanschaf of de toepassing daarvan.Medische_hulpmiddelen-220x220Nu naast de industrie ook de zorgverleners en zorginstellingen de code onderschrijven, is er daadwerkelijk sprake van wederkerigheid.

Zuivere relatie
Deze gedragscode sluit aan bij de code ter voorkoming van oneigenlijke beïnvloeding door belangenverstrengeling. Reclame en beïnvloeding zijn toegestaan, maar daarbij moet altijd een zuivere relatie zijn tussen de leverancier van hulpmiddelen en de zorgverleners of instellingen die deze middelen inkopen en er gebruik van maken. De patiënt moet erop kunnen vertrouwen dat beslissingen met betrekking tot hulpmiddelen altijd worden genomen op zorginhoudelijke gronden, op basis van betrouwbare informatie en zonder ongewenste financiële prikkels.

Het geven van geschenken, financiële ondersteuning bij bijeenkomsten, betaling voor dienstverlening en sponsoring door leveranciers van medische hulpmiddelen is uitsluitend toegestaan als wordt voldaan aan de voorwaarden die door de gedragscode worden gesteld. Ook stelt de gedragscode eisen aan documentatie en transparantie.

Inzicht in financiële afspraken
Om transparant te zijn over financiële relaties tussen zorgverleners/–instellingen en farmaceutische bedrijven bestaat sinds april 2013 het Transparantieregister Zorg. In dat register kan iedereen zien welke bedragen zorgverleners of instellingen hebben ontvangen van de farmaceutische industrie en voor welke diensten. De partijen die betrokken zijn bij de Gedragscode Medische Hulpmiddelen gaan nu onderzoeken hoe de financiële relaties tussen zorgverleners/-instellingen en de hulpmiddelenindustrie inzichtelijk kunnen worden.

Meer informatie
Gedragscode Medische Hulpmiddelen

NFU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen