Martini Ziekenhuis ontwikkelt innovatieve infuuspaal

Array

shouderDe afdeling Urologie van het Martini Ziekenhuis heeft in samenwerking met de interne Arbodienst, de firma Endomed en de afdelingen Urologie van de ziekenhuizen in Drachten, Assen en Meppel een in hoogte verstelbare infuuspaal ontwikkeld. Deze arbo-vriendelijke infuuspaal is uniek in Nederland. Hierdoor kunnen verpleegkundigen gemakkelijker zware infuuszakken verwisselen zonder boven hun macht te hoeven werken. De eerste nieuwe infuuspaal is nu in het Martini Ziekenhuis in gebruik voor een pilotperiode.

De huidige infuusstandaarden zijn niet in hoogte verstelbaar, wat dus inhoudt dat de verpleegkundigen vaak zwaar werk boven schouderhoogte verrichten. ‘De wens voor een in hoogte verstelbare infuuspaal was duidelijk hoorbaar vanuit de afdeling’, zegt Willemien van den Burg, unithoofd van de afdeling Urologie. ‘Onze verpleegkundigen verwisselen per dienst tien tot zestien keer zakken van elk drie liter spoelvloeistof bij patiënten bij wie na een operatie aan blaas of prostaat via een katheter de blaas gespoeld moet worden. Dat is zwaar werk en een hele belasting voor de schouders.’

Unieke samenwerking en ontwerp
Van den Burg: ‘Toen we een in hoogte verstelbare infuuspaal wilden aanschaffen, bleek tot onze verbazing dat zoiets bij geen enkele firma bestond. De firma Endomed, leverancier van onze medische producten, begreep onze wens en bood aan er samen met ons één te gaan ontwikkelen. Daarop hebben we contact gezocht met andere ziekenhuizen en daar bleek dat ook zij zaten te springen om een dergelijk product. Drachten, Assen en Meppel hebben zich vervolgens aangesloten bij de projectgroep en samen hebben we de eisen geformuleerd waar de paal aan moet voldoen.’

Ergonomisch verantwoord
De infuuspaal is voorzien van een gasveer, waardoor de verpleegkundige de haken naar beneden kan trekken, de nieuwe zakken er aan kan hangen en door middel van een pedaal de paal weer omhoog laat gaan. De nieuwe paal is bovendien stabieler en meer berekend op dit zware gewicht dan de huidige infuuspaal, waardoor hij veiliger is als patiënten ermee lopen. Het geheel is uiteraard goed reinigbaar en desinfecteerbaar, maar boven alles is de infuuspaal ergonomisch verantwoord, waardoor schouderklachten voorkomen worden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen