Nederlander onbekend met restitutiepolis

Array

Vooral jongeren weten niet van bestaan twee typen zorgverzekeringen
Nederlanders weten niet dat er twee verschillende typen zorgverzekeringen bestaan. Zestig procent is niet op de hoogte van het bestaan van zogenoemde  naturaverzekeringen en restitutieverzekeringen, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van ONVZ Zorgverzekeraar. Drie op de vier ondervraagden weten niet dat er verzekeraars zijn die ook in 2014 vrije keuze van arts en ziekenhuis blijven garanderen.

Vooral jongeren weten niet van het bestaan van verschillende typen zorgverzekeringen. 82 procent van de 18 tot 24-jarigen weet niet dat er naturaverzekeringen en restitutieverzekeringen bestaan, tegenover 56 procent van de 65-plussers. Motivaction ondervroeg ruim duizend Nederlanders. Meer dan de helft van de ondervraagden weet bovendien niet welk type zorgverzekering ze zelf hebben. Van de jongeren moet 84 procent het antwoord op die vraag schuldig blijven. Bij 65-plussers is dat 49 procent.

geek krijf geldDe naturaverzekering en de restitutieverzekering bestaan sinds de invoering van het huidige zorgverzekeringsstelsel, zeven jaar geleden. Naturaverzekeraars sluiten contracten met zorgverleners. Wanneer verzekerden niet naar een zorgverlener gaan met wie de verzekeraar een contract heeft, moet de verzekerde een deel van de kosten zelf betalen. Dat deel kan oplopen tot veertig procent. Restitutieverzekeraars bieden verzekerden daarentegen de vrijheid om zelf hun arts en ziekenhuis te kiezen.

De verschillen tussen beide typen zorgverzekeringen worden vanaf komend jaar groter. Verzekerden met een naturaverzekering kunnen bij een beperkt aantal artsen en ziekenhuizen terecht. Dat de keuzevrijheid van verzekerden met een naturapolis wordt ingeperkt, is bij 78 procent van de ondervraagden niet bekend. 77 procent van de Nederlanders weet niet dat er zorgverzekeraars zijn die keuzevrijheid ook komend jaar blijven garanderen. Ouderen (31 procent) zijn daarvan beter op de hoogte dan 18 tot 44-jarigen (20 procent).

Bron: ONVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen