to-BBB betreedt Chinese markt door samenwerking met Sihuan

0
267

Grote medische noodzaak voor oncologische medicijnen werkzaam in hersenen
to-BBB, de Leidse biotechnologie onderneming die zich richt op verbeterd transport van medicijnen door de bloed-hersenbarrière, gaat samenwerken met het in Hong Kong gevestigde Sun Moral International (HK) Limited, onderdeel van het vooraanstaande Chinese farmaceutische concern Sihuan Pharmceutical Holdings Group. De samenwerking moet leiden tot gezamenlijk onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen aandoeningen van het centrale zenuwstelsel en biedt een uitstekende kans voor to-BBB om de omvangrijke Chinese markt te betreden.  Met de aanvangsfase zijn enkele honderdduizenden euro’s gemoeid. De uiteindelijke marktomvang in China wordt geschat op zo’n € 100 miljoen per product per jaar.

SihuanTo-BBB en Sihuan zullen haalbaarheidsstudies opstarten voor een aantal van Sihuans hersenmedicijnen. Daarbij wordt  gebruikgemaakt van to-BBB’s G-Technology®, een gepatenteerde technologie voor langdurige afgifte en verbeterd transport van medicijnen door de bloed-hersenbarrière.

Bij positieve afronding van deze studies zullen beide ondernemingen een licentie-overeenkomst sluiten voor de gezamenlijke ontwikkeling van een of meer kandidaat medicijnen op basis van deze G-Technologie. Sihuan zorgt vervolgens voor de goedkeuring van de ontwikkelde medicijnen in China.

“Sihuan is deze samenwerking aangegaan vanwege de grote medische noodzaak voor medicijnen met een continue langdurige afgifte van werkzame stoffen aan het centrale zenuwstelsel”, zegt Dr. Che FengSheng, CEO and Chairman van Sihuan. “De samenwerking combineert perfect de onderzoeksinspanningen naar to-BBB’s technologie voor beter medicijntransport naar de hersenen met die van Sihuan op het gebied van oncologie en het centrale zenuwstelsel. Het R&D programma wordt  geleid door een gezamenlijke project board. Beide partijen zullen de onderzoeksresultaten van het project met elkaar delen”.

“We zijn blij met de erkenning die we van Sihuan hebben gekregen voor onze G-Technologie, die in haar visie de veiligste weg genereert waarlangs medicijnen in de hersenen gebracht kunnen worden door de bloed-hersenbarrière. Hierdoor kunnen er weer nieuwe therapieën komen voor de behandeling van vaak ernstig invaliderende aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel,” zegt Pieter Gaillard, wetenschappelijk directeur (CSO) van to-BBB.

‘Ons unieke concept heeft al een aantal preklinische en klinische valideringen opgeleverd, waaronder de ontwikkeling van to-BBB’s verst gevorderde kandidaat-medicijn 2B3-101 tegen hersentumor, dat momenteel in de klinische fase IIa is en dus wordt getest op mensen”.

-– EINDE BERICHT —

Over Sihuan
Sihuan Pharmaceutical Holdings Group Ltd. ging in 2001 van start en is inmiddels uitgegroeid tot een vooraanstaande farmaceut en marktleider als het gaat om medicijnen tegen vaatziekten in de hersenen. Veelvuldig voor deze aandoeningen gebruikte medicijnen als Kelinao, Anjieli, Chuanqing, Qu’Ao, GM1 en Oudimei zijn afkomstig van Sihuan.

Over de bloed-hersenbarrière
De hersenen van de mens worden goed beschermd tegen gevaren van buitenaf. De zogeheten bloed-hersenbarrière zorgt ervoor dat mogelijk gevaarlijke stoffen vanuit het bloed de hersenen niet kunnen binnendringen, maar sluit tegelijkertijd het overgrote deel van potentiële medicijnen buiten. Dit zorgt ervoor dat de behandeling van hersenziekten veel complexer is in vergelijking met ziekten in andere delen van het lichaam. to-BBB’s gepatenteerde G-Technology verbetert de opname van medicijnen in de hersenen door gebruik te maken van selectieve transporters op de bloed-hersenbarrière.

Over to-BBB
to-BBB, opgericht in 2003, is een Nederlandse biotechnologie onderneming, gevestigd op het Leiden Bio Science Park, dat zich richt op verbeterd transport van medicijnen over de bloed-hersenbarrière. to-BBB ontwikkelt nieuwe behandelingen voor ernstig invaliderende hersenziekten, zoals hersentumoren en multiple sclerose, door bestaande medicijnen te combineren met haar gepatenteerde technologieplatform, genaamd de G-Technology®.

to-BBB gebruikt haar technologie om het transport naar de hersenen van de chemotherapie doxorubicine te verbeteren in haar eerste product 2B3-101, dat momenteel in een fase IIa klinische studie wordt onderzocht in patiënten met hersentumoren.
to-BBB’s tweede experimentele product 2B3-201, combineert de ontstekingsremmer methylprednisolon met de G-Technology om inflammatoire hersenziekten (zoals Multiple Sclerose) beter te behandelen, en dit product zal eind 2013 in een fase I klinische studie worden onderzocht. Daarnaast bestudeert to-BBB in samenwerking met meerdere academische en farmaceutische partners de toepassing van de G-Technology op een scala van medicijnen die niet voldoende effectief in de hersenen kunnen komen.
to-BBB heeft haar hoofdkantoor in Nederland op het Leiden Bio Science Park en heeft een dochteronderneming genaamd to-BBB Taiwan Ltd. in Taipei, Taiwan. Investeerders in to-BBB zijn o.a. Aescap Venture, Antea Participaties, Jonghoud International en de Industrial Bank of Taiwan Management Corporation (IBTM).