Vraag om verbeterde malariatests neemt toe

Het vandaag verschenen World Malaria Report 2013 toont aan dat miljoenen mensen nog steeds geen toegang hebben tot malariatests.
Tijdens een bijeenkomst georganiseerd door het Roll Back Malaria Partnership en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen, hebben producenten en gebruikers een akkoord bereikt over de minimale vereisten van Rapid Diagnostic Tests (RDTs). Op die manier willen ze het gebruik van de tests vergemakkelijken en het aantal uitgevoerde tests verhogen. RDTs zijn sneltesten die worden gebruikt om ter plaatse vlot een diagnose te stellen.malariamugGebruikers, producenten, donoren, deskundigen en beleidsmakers van onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en het Wereldfonds voor Aids, Tbc en Malaria beoordeelden de uitwisselbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van bijna 60 beschikbare sneltesten. Ze stelden een prioriteitenlijst op met vereisten waaraan RDTs moeten voldoen. Zo hopen ze tegemoet te komen aan de noden van de betrokken landen.

John Oluoch Nyamuni van het Ministerie van Gezondheid van Kenya vatte het als volgt samen: “Met herkenbare, uitwisselbare en gebruiksvriendelijke RDTs kunnen we het aantal uitgevoerde tests aanzienlijk verhogen. Daardoor kunnen we efficiënter malariageneesmiddelen verspreiden en meer halen uit ons budget om malaria te bestrijden. De standaardisatie zal het ook eenvoudiger maken voor landen waar malaria voorkomt om een kwalitatief product te kopen.”

Op dit ogenblik variëren de diagnostische prestatie, de gebruikswijze en de prijs van de sneltesten. Landen blijven meestal dezelfde RDT gebruiken. Zo moeten ze geen duizenden gezondheidswerkers omscholen, en lopen ze minder risico op verkeerde interpretaties. Dat leidt tot een stagnerende markt waarin de ontwikkeling van nieuwe en verbeterde producten geen prioriteit is.

Volgens het World Malaria Report dat deze week werd gepubliceerd door de Wereldgezondheidsorganisatie, neemt het aantal aangeschafte sneltesten toe. Ook het aantal gerapporteerde diagnostisch testen in de publieke sector stijgt, van 37% in 2010 tot 61% in 2012 in de Afrikaanse regio, en van 44% tot 64% wereldwijd.

De groei in het aantal testen kan vooral worden verklaard door het toegenomen gebruik van sneltesten. In 2012 werden in de regio in 40% van de geteste gevallen RDTs gebruikt om de diagnose te stellen.

Toch worden miljoenen mensen van wie vermoed wordt dat ze malaria hebben niet getest, terwijl mensen met een bevestigde infectie veelal niet de geschikte behandeling krijgen.

“De standaardisatie van sneltesten zal het makkelijker maken om de WGO-aanbevelingen om malaria te “testen, behandelen en op te sporen” toe te passen (“test, treat and track”). Het zal het vertrouwen van de gezondheidswerkers in de accuraatheid van de testresultaten versterken,” zei dr. Fatoumata Nafo, directeur van het Roll Back Malaria Partnership, die de vergadering toesprak. “Door producenten, technische deskundigen en eindgebruikers samen te brengen, kunnen we deze levensreddende instrumenten verbeteren, de flexibiliteit van de markt verhogen en de schaal waarop malaria wordt gediagnosticeerd en behandeld, uitbreiden.”

Het voorbije anderhalf jaar heeft een internationaal team van onderzoekers, onder de leiding van professor Jan Jacobs van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, de verschillen en gelijkenissen van de sneltesten die op de markt beschikbaar zijn onderzocht, op vraag van het Roll Back Malaria Partnership.

“Veel van de tekortkomingen, zoals verwarrende namen, onduidelijke en niet-consistente etikettering en terminologie, en variaties in ontwerp en testprocedures, kunnen op korte termijn verholpen worden. Veldobservaties tonen aan dat zelfs kleine dingen zoals de leesbaarheid van de gebruiksaanwijzing het verschil kunnen maken tussen een correcte en een mislukte test,” zei professor Jan Jacobs.

“Standaardisatie zal ook voordelen opleveren voor de producenten, aangezien de geschiedenis ons leert dat het bedrijven – en de markt – een duwtje in de rug geeft. Tevens beschermen gelijke regels voor iedereen de producenten tegen onrechtvaardige concurrentie van goedkopere maar minderwaardige producten,” voegde hij er nog aan toe.

De overeengekomen lijst met vereisten zal de invoering van een veralgemeende en systematische diagnostiek in de publieke en privésector versnellen, de wereldwijde vraag naar antimalariamiddelen aanzienlijk terugdringen en het behalen van de doelstelling van het Roll Back Malaria Partnership bevorderen. Het samenwerkingsverband streeft er na om het aantal sterfgevallen ten gevolge van malaria tegen 2015 tot bijna nul te herleiden.

 

About Malaria ( World Malaria Report 2013 )Globally, an estimated 3.4 billion people are at risk of malaria, with populations living in sub-Saharan Africa having the highest risk of acquiring the disease: 80% of cases and 90% of deaths are estimated to occur in this region. Children under five years of age and pregnant women are most severely affected. Between 2000 and 2012 the world has seen tremendous progress against malaria, with global deaths decreasing by about 45% and deaths in Africa decreasing by 49%. Despite these unprecedented advancements, malaria continues to infect approximately 207 million people around the world each year, killing an estimated 627,000.

About Roll Back Malaria Partnership:
The Roll Back Malaria Partnership (RBM) is the global framework for coordinated action against

malaria. Founded in 1998 by UNICEF, WHO, UNDP and the World Bank and strengthened by theexpertise, resources and commitment of more than 500 partner organizations, RBM is a public-private partnership that facilitates the incubation of new ideas, lends support to innovative approaches, promotes high-level political commitment and keeps malaria high on the global agenda by enabling, harmonizing and amplifying partner-driven advocacy initiatives. RBM secures policy guidance and financial and technical support for control efforts in countries and monitors progress towards universal goals.

The RBM Secretariat is hosted at WHO in Geneva, Switzerland. www.rollbackmalaria.org

 

Recente artikelen