Ziekenhuizen met de vaten bloot

Array

Veel ziekenhuizen behalen aangescherpt Vaatkeurmerk
De Hart&Vaatgroep reikt dit jaar het Vaatkeurmerk 2013 uit aan 82 ziekenhuizen die aan de kwaliteitscriteria van de patiëntenorganisatie voldoen. De criteria voor het keurmerk zijn flink aangescherpt vergeleken met de vorige keer en aangepast aan nieuwe inzichten. Ondanks deze verzwaring heeft toch 90 procent van alle ziekenhuizen die vaatzorg aanbieden het Vaatkeurmerk weten te behalen. Dit was in 2011 nog 86 procent.

Het Vaatkeurmerk is voor veel ziekenhuizen aanleiding om de vaatzorg beter te organiseren, onder andere door samenwerkingsverbanden aan te gaan.  Vanaf vandaag kunnen patiënten en verwijzers op www.hartenvaatgroep.nl/kiesuwvaatzorg zien welke ziekenhuizen het  Vaatkeurmerk 2013 ontvangen. Het keurmerk helpt vaatpatiënten een keuze te maken voor een ziekenhuis waar goede vaatzorg wordt aangeboden.  Hart en Vaatgroep
Om in aanmerking te komen voor het keurmerk moet aan een aantal kwaliteitscriteria worden voldaan. Deze criteria heeft De Hart&Vaatgroep opgesteld in nauwe samenwerking met de beroepsgroepen: vaatchirurgen, interventieradiologen, vasculair internisten en vaatverpleegkundigen. Daarna heeft De Hart&Vaatgroep de Vragenlijst Vaatkeurmerk 2013 uitgezet om het zorgaanbod voor behandelingen van aandoeningen in de slagaders van benen, bekken, buik, aorta en hals te inventariseren. Doel van het onderzoek is het stimuleren van kwaliteitsverbetering en het informeren van patiënten, hun verwijzers en de zorgverzekeraars over de kwaliteit van de  in ziekenhuizen geboden vaatzorg. Niet alle ziekenhuizen hebben bijvoorbeeld voldoende specialisten in huis volgens de criteria die voor het Vaatkeurmerk gelden. De Hart&Vaatgroep hoopt dat dit in de toekomst door  de ziekenhuizen wordt verbeterd. 95 procent van de organisaties vulden de lijst in, 90 procent van alle ziekenhuizen die vaatzorg bieden, ontvangen het Vaatkeurmerk.

Nieuwe criteria
Een van de nieuwe criteria is dat een ziekenhuis begeleide looptraining door een fysiotherapeut moet aanbieden als eerste behandeloptie voor patiënten met etalagebenen. Een andere verandering is de eis dat het in elk ziekenhuis mogelijk moet zijn om afspraak en (niet-invasieve) onderzoeken op één dag te doen; ook moet een ziekenhuis meedoen aan de kwaliteitsvisitatie door de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde; De Hart&Vaatgroep kan de conclusies van die kwaliteitsvisitatie inzien. Verder zien patiënten of een ziekenhuis de spoed-vaatchirurgie goed geregeld heeft: een Vaatkeurmerk-ziekenhuis heeft dagelijks en in de weekenden een endovasculair specialist (=vaatchirurg met endovasculaire aantekening e/o een interventieradioloog) beschikbaar voor acute vaatzorg.
131212 Lijst verstrekte Vaatkeurmerken 2013

De Hart&Vaatgroep
De Hart&Vaatgroep is de patiëntenvereniging van en voor mensen met een hart- of vaataandoening en hun naasten. De vereniging richt zich landelijk én regionaal op belangenbehartiging, informatievoorziening, lotgenotencontact en leefstijl. Het Vaatkeurmerk 2013 is in samenwerking met het onderzoeksbureau MediQuest uitgevoerd.

Bron: De Hart&Vaatgroep

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen