Geslaagde test met Ultra-HD streaming biedt haarscherpe blik op medische toekomst

Array

toekomstWaag Society, SURFnet en het UMC Utrecht realiseerden Ultra-HD livestream video vanuit operatiekamer
Op 11 december organiseerden Waag Society, SURFnet en UMC Utrecht de geslaagde pilot Future Operations: voor het eerst werd een operatie live gestreamt in Ultra-HD (4K) kwaliteit beeld & geluid – vanuit de operatiekamer naar een collegezaal.

In het project CineGrid Medical, waar deze pilot een onderdeel van is, draait het om toepassing van 4K-technologie in de medische sector. Zowel beeld als geluid zijn van veel betere kwaliteit: vier keer zo scherp als de huidige standaard HD-beelden. Hierdoor wordt het mogelijk om een operatie op afstand te volgen zonder een detail te missen. Voor medische studenten en professionals potentieel een enorme vooruitgang.

Innovatie
Het ‘haarscherpe’ beeld en geluid van 4K helpt bij de ontwikkeling van nieuwe innovaties: larger-than-live videoconferencing, ‘second opinions’ door medische professionals op afstand of extreem gedetailleerde wetenschappelijke visualisaties ten behoeve van onderwijs. Zo bleek tijdens de test dat het haarscherpe beeld gecombineerd met de interactie voor studenten zeer waardevol is. Elke haarvat en zenuw is via de livestream zichtbaar, en studenten en medici maakten gretig gebruik van de kans tijdens de operatie vragen te stellen.

Ook de verbinding met de Rijksuniversteit Groningen werkte goed: daar keken en luisterden stafleden, medici en studenten mee. Via een lichtpad van SURFnet werden beeld en geluid vanuit Utrecht naar Groningen verzonden, zonder kwaliteitsverlies of vertraging. Een lichtpad is een rechtstreekse, supersnelle verbinding tussen twee locaties.

De operatie?
Prof. Wilko Grolman (medisch afdelingshoofd KNO-afdeling UMC Utrecht) voert een (revisie-)stapedectomie uit. Dit is een operatie die wordt uitgevoerd bij mensen die leiden aan otosclerose, een aandoening die doofheid veroorzaakt. Bij deze operatie wordt één van de drie minuscule gehoorbeentjes vervangen door een prothese. Tijdens de operatie geeft Prof. Wilko Grolman ook commentaar en beantwoord hij vragen.

Over Waag Society
Waag Society, institute for art, science and technology ontwikkelt creatieve technologie voor maatschappelijke innovatie. De stichting doet onderzoek, ontwikkelt concepten, pilots en prototypen en fungeert als intermediair tussen de kunsten, de wetenschap en de media. Waag Society organiseerde de eerste Apps wedstrijden van Nederland, zoals Apps for Amsterdam.

Over SURFnet

SURFnet zorgt dat onderzoekers, docenten en studenten eenvoudig en krachtig samen kunnen werken met behulp van ICT. SURFnet verbindt daartoe ICT-diensten, wetenschappelijke instrumenten en mensen met behulp van vertrouwde en verbindende ICT-infrastructuren. Daarnaast ontwikkelt en beproeft SURFnet innovatieve ICT-diensten om te laten zien wat mogelijk is. SURFnet maakt onderdeel uit van SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie voor het hoger onderwijs en onderzoek. Meer informatie over SURFnet.

Over UMC Utrecht
UMC Utrecht is een van de grootste publieke gezondheidszorginstellingen in Nederland. UMC Utrecht heeft de ambitie om een internationaal leidend wetenschappelijk instituut te zijn op het gebied van patiëntenzorg, onderwijs en (bio)medisch onderzoek. Bij het UMC Utrecht werken 11.000 medewerkers aan het voorkómen van ziekte, aan verbetering van de gezondheidszorg, worden nieuwe behandelingsmethoden ontwikkeld en worden bestaande methoden verbeterd; dit allemaal met patiëntveiligheid en kwaliteit als basisprincipes. Voor meer informatie, ga naar www.umcutrecht.nl of volg ons op Twitter @UMCUtrecht.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen