Klachten siliconen borstprotheses kunnen passen bij ASIA (auto immune syndromeinducedbyadjuvants) syndroom

Array

Siliconen borstprotheses zijn vanaf hun introductie omstreden geweest. Klachten werden in verband gebracht met deze protheses, maar even zo vaak naar het rijk der fabelen verwezen. Onderzoek van VUmc onder 80 vrouwen met siliconen borstprotheses toont nu aan dat deze klachten reëel zijn en passen bij het zogenoemde ASIA (auto immune syndromeinducedbyadjuvants) syndroom. Hun klachten kunnen lokaal van aard zijn, borstpijn, maar zich ook in het gehele lichaam manifesteren: vermoeidheid, gewrichtspijn, ochtend stijfheid en concentratie- met name woordvindingsstoornissen. Vooral vrouwen die lokale klachten hebben (79%), krijgen systemische klachten. Het verwijderen van de implantaten heeft in 69% van de gevallen tot verbetering van de klachten geleid.

borstprotheseEen belangrijke vinding is dat 75% van de onderzochte vrouwen al eerder bekend was met allergische klachten van verschillende aard: voor huisstofmijt, sieraden, voeding et cetera.Sterker nog, hun allergische klachten namen toe na het inbrengen van de siliconen borstprotheses. Hun gevoeligheid voor silicone is waarschijnlijk genetisch bepaald. Dit wijst erop dat bij vrouwen die al bekend zijn met allergische klachten een hoge kans bestaat op de ontwikkeling van systemische complicaties bij het inbrengen van siliconen protheses. Het vervolgonderzoek zal hier dan ook op gericht zijn: is er een voorspellende factor te bepalen welke vrouwen klachten krijgen van siliconen borstprotheses?

De vrouwen die in VUmc zijn onderzocht, werden eerst door een ervaren internist gescreend om een alternatieve verklaring voor de klachten uit te sluiten. Pas als dat niet zo bleek te zijn, deden zij mee aan het siliconenonderzoek. Er is geen verband gevonden tussen het merk van de siliconen protheses en de klachten.

Volgens de onderzoekers moeten artsen patiënten met klachten serieus nemen en na uitsluiten van alternatieve verklaringen de mogelijkheid van siliconen geïnduceerde klachten overwegen. Behalve verwijdering van de protheses zijn er op dit moment geen goede behandelingsopties.

ASIA is een ontstekingssyndroom gestimuleerd door hulpstoffen. Het is een verzameling verschijnselen: spierpijn, spierontsteking, spierzwakte, chronische vermoeidheid, slecht slapen, slaapstoornis, neurologische verschijnselen die geassocieerd worden met demyelisatie, cognitieve veranderingen, geheugenverlies, koorts en een droge mond.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen