Onderzoek naar onderdrukken Multiple Sclerose-aanvallen gestart in gezonde vrijwilligers

Eerste klinische studie naar nieuwe methode voor onderdrukken Multiple Sclerose-aanvallen gestart in gezonde vrijwilligers
– to-BBB is gestart met een klinische fase I studie in achttien gezonde vrijwilligers naar de werking van een verbeterde methode voor het onderdrukken van aanvallen van Multiple Sclerose (MS), een ernstige aandoening van het centrale zenuwstelsel. Het betreft to-BBB’s tweede product 2B3-201. De eerste dosering werd vorige week toegediend in het CHDR onderzoekscentrum in Leiden.

Deze fase I studie beoogt het veiligheidsprofiel te bepalen, en ook een eerste inzicht te verschaffen in het zogeheten farmacologisch profiel: wat doet het lichaam met de ingebrachte vreemde stof, en wat doet het farmacon met het lichaam? brein hersen hoofd neuroIn deze cross over studie krijgen achttien gezonde vrijwilligers (verdeeld in groepen) drie doses van het nieuwe product, een placebomiddel, en het standaard bij MS-aanvallen toegepaste corticosteroïde methylprednisolon.

Multiple Sclerose
In Nederland lijden zo’n 17.000 mensen aan Multiple Sclerose. Bij acute MS-aanvallen dringen cellen van het immuunsysteem de witte stof van hersenen en ruggenmerg binnen, waardoor ontstekingen en schade ontstaan die leiden tot uitvalsverschijnselen.

2B3-201
2B3-201 wordt ontwikkeld voor de behandeling van ontstekingsziekten, zoals acute aanvallen van MS. De huidige behandeling met steroïden is op zich effectief, maar vereist vaak drie tot vijf dagen van langdurige infusen met hoge doseringen steroïden. Deze behandeling is kostbaar, patiëntonvriendelijk en geeft onaangename bijwerkingen. Daarom bestaat er een grote behoefte aan een effectievere behandeling met een lagere dosering en een lagere doseringsfrequentie van de steroïden.

“Dankzij de gepatenteerde G-Technology® van to-BBB, kan 2B3-201 steroïden veel veiliger eenmalig met een lagere dosering en veel geleidelijker worden afgeven aan bloed en hersenen,” zegt Werner Gladdines, hoofd ontwikkeling van to-BBB. “Door deze technologie te combineren met methylprednisolon, werd 2B3-201 ontwikkeld en beproefd in diermodellen met een neurale auto-immuunaandoening. Hierbij werd eenzelfde werkzaamheid aangetoond bij één enkele toediening van een tien maal lagere dosering dan bij de standaard behandeling met methylprednisolon.”

Na een intensief preklinisch traject verkreeg to-BBB ethische goedkeuring om een fase I studie te starten naar de veiligheid, verdraagbaarheid, de farmacokinetiek en de farmacodynamiek bij gezonde vrijwilligers, vergeleken met placebo en methylprednisolone.

“Naast de standaard veiligheidsparameters en farmacokinetiek, worden ook de cognitieve effecten, het gedrag en de glucosetolerantie geëvalueerd”, aldus dr. Geert Jan Groeneveld, research directeur Neurologie en Pijn bij CHDR. “Door het opnemen van specifieke neurologische tests in CHDR’s NeuroCart en therapeutische doseringen van methylprednisolon in de controle-arm, geeft deze studie veel informatie over de farmacologische en neurologische effecten.”

Behalve voor acute MS-aanvallen, is er een belangrijk therapeutisch potentieel voor vergelijkbare immuunziekten zoals neuritis optica, neuromyelitis optica (NMO; ook wel syndroom van Devic), uveïtis, het syndroom van Behçet, sarcoïdose (allen oogzenuwaandoeningen), en neuropathische pijn (zenuwpijn).

Bron: to-BBB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen