Brandwonden Stichting en ALS Liga België winnen Grote Gift 2013

Array

De Nederlandse Brandwonden Stichting en de ALS Liga België zijn de gelukkige winnaars van de Grote Gift 2013 van het 3M Fonds. Met boeiende presentaties tijdens de 3M Fonds Finale in Zoeterwoude wisten deze organisaties maandagavond de meeste stemmen te vergaren. Met indringende slotpleidooien maakten ze duidelijk dat ze met de forse donaties van elk 27.000 euro het leed van brandwondenpatiënten kunnen verminderen en belangrijk wetenschappelijk onderzoek naar de dodelijke ziekte ALS kunnen financieren.

Brandwonden Stichting
De Brandwonden Stichting heeft een prachtige bestemming voor de donatie. Eentje die het leven van brandwondenpatiënten met een verminkt gelaat voorgoed kan veranderen. oor 3D printerMet de Grote Gift van het 3M Fonds wil de Brandwonden Stichting een geavanceerde 3D-printer aanschaffen. Die draagt bij aan het reconstrueren van unieke oren en neuzen voor brandwondenpatiënten. ,,Bij verbranding zijn oren en neuzen erg kwetsbaar, want kraakbeen groeit niet terug“, legt arts-onderzoeker Ernst Jan Bos uit. ,,Om dat probleem in de toekomst op te lossen, proberen we met lichaamseigen cellen nieuw kraakbeen te vormen. Daarvoor is een 3D-printer cruciaal. Daarmee kunnen we een biologisch afbreekbare mal maken waarin het nieuwe kraakbeen in de juiste vorm kan groeien.“

De geprinte mal wordt onderhuids aangebracht bij de patiënt. Het nieuwe kraakbeen kan hierin in de juiste driedimensionale vorm groeien tot een nieuw lichaamsdeel. Met een nieuwe oorschelp of neusvleugels kunnen ernstig verminkte brandwondenpatiënten beter horen of ademen. Daarnaast biedt een oor of neus functionele voordelen, voor bijvoorbeeld brildragers.

De onderzoeksgroep gefinancierd door de Brandwonden Stichting, bestaande uit artsen en onderzoekers van het Brandwondencentrum Beverwijk en VU Medisch Centrum is het al gelukt om in het laboratorium kraakbeen te vormen uit kraakbeencellen en stamcellen van de patiënt. Bos: ,,De Grote Gift komt op een perfect moment, want we zijn in ons onderzoek echt toe aan de aanschaf van de 3D-printer.“

De Grote Gift is niet toereikend voor een 3D-printer van ongeveer 60.000 euro, maar Bos heeft al meer bedragen binnen. Hij verwacht dan ook dat de printer komend jaar in het VU Medisch Centrum staat, waarmee alle disciplines uit het onderzoek samenkomen.

Bos blikt tevreden terug op een spannende race. ,,Het is fantastisch te merken hoe betrokken mensen kunnen raken bij ons project.“

ALS Liga België
Directeur Evy Reviers van de ALS Liga België reageerde na de prijsuitreiking dolblij op het behalen van de gedeelde eerste plaats. De ALS Liga België is een patiëntenvereniging voor mensen die lijden aan Amyotrofe Laterale Sclerose, een ongeneeslijke en dodelijke zenuwspierziekte die het lichaam van de patiënt volledig aftakelt. Reviers: ,,Het is fijn dat er nu extra budget is voor het financieren van wetenschappelijk onderzoek.“

In haar presentatie benadrukte Reviers dat ALS niet alleen de patiënt treft, maar de hele familie, ,,En dat er hoop voor de toekomst is. Zolang we blijven investeren in onderzoek komen we dichterbij een oplossing om ALS de wereld uit te krijgen“, zegt Reviers. De Grote Gift van 27.000 euro komt terecht in het fonds Cure for ALS, waar internationale wetenschappers kunnen aankloppen voor het financieren van onderzoek. Reviers: ,,Met de Grote Gift wordt het fonds alleen maar groter, zodat we meer projecten kunnen ondersteunen.“

Op de tweede plaats in de 3M Fonds Finale eindigden Bont voor Dieren en het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Deze organisaties krijgen elk 13.500 euro om hun toekomstplannen te verwezenlijken. Zij gebruiken de donatie voor een jongerencampagne tegen bont en het trainen van meer blindengeleidenhonden in België.

Grote Gift 2013
De Grote Gift werd dit jaar voor de zesde keer uitgereikt aan een goed doel in Nederland en voor de eerste keer in België. Het totaalbedrag van 81.000 euro bestaat uit een gift van 50.000 euro van 3M, aangevuld met de opbrengst van de sponsor-wielertocht Biking to Brussels door 3M-medewerkers en andere inzamelingsacties. Aanvankelijk waren er 118 goede doelen die met stemmen van hun eigen achterban een plek in de finale probeerden te bemachtigen.

Bron: 3M Fonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen