Website en reizigersapp in strijd tegen vervalsingen geneesmiddelen

Array

Het aanpakken van geneesmiddelenvervalsingen heeft om verschillende redenen topprioriteit bij Sanofi. Deze week lanceerde het bedrijf een aparte website volledig ingericht met informatie over het bestrijden van vervalsingen van geneesmiddelen.

Wat is vervalsing?
Volgens de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn geneesmiddelenvervalsingen “producten die met opzet en op frauduleuze wijze zijn voorzien van een etiket met een verkeerde productnaam en/of een foutieve vermelding van de herkomst of fabrikant”. Deze producten kunnen:

  • Het werkzame bestanddeel daadwerkelijk bevatten (octrooischending)
  • Het werkzame bestanddeel in onvoldoende mate bevatten
  • Geen enkel werkzaam bestanddeel bevatten (glucose, talk)
  • Een ander werkzaam bestanddeel bevatten dan vermeld. In een vervalste verpakking worden aangeboden (schending van gedeponeerde handelsmerken).

sanofi appGevaren en schade van vervalste geneesmiddelen
Naast de schade die vervalsingen toebrengen aan de gezondheid en het leven van mensen, kleven aan namaakgeneesmiddelen meer maatschappelijke gevolgen. Geneesmiddelenvervalsingen schenden intellectuele eigendomsrechten, berokkenen financiële schade en ondermijnen wetenschappelijk onderzoek. De omvangrijke productie van nepgeneesmiddelen voedt een illegaal en vaak crimineel circuit, schaadt de duurzame ontwikkeling in de geneesmiddelensector en brengt de veiligheid van alle betrokkenen in gevaar.

Aanpak Sanofi
Sanofi heeft de strijd tegen de geneesmiddelenvervalsingen topprioriteit gemaakt. Het bedrijf pakt geneesmiddelenvervalsingen aan door:

  • Intern beheer en scherp toezicht op de eigen productie- en distributiekanalen
  • Verbetering van de beveiliging van verpakkingsmateriaal
  • Samenwerking met andere farmaceutische bedrijven en gezondheidsautoriteiten
  • Onderzoek en rechtsmaatregelen
  • Lancering website om betrokkenen voor te lichten

App met reistips
Onderdeel van de website is een app die reizigers kunnen downloaden met tips waarop ze moeten letten bij de aanschaf van geneesmiddelen.

Lees verder op www.geneesmiddelendebat.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen