Rotterdamse basisschooljeugd krijgt vuurwerkbril

0
287

Rotterdam 12 december  – Donderdag 12 december heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb samen met oogarts Tjeerd de Faber van Het Oogziekenhuis Rotterdam de laatste doos vuurwerkbrillen uitgedeeldaan leerlingen van basisschool SBO Hoogvliet te Rotterdam-Hoogvliet. Tijdens een vuurwerkpreventieles spraken de burgemeester en de oogarts met de kinderen over de risico’s van vuurwerk afsteken en het nut van een vuurwerkbril. Iedere jaarwisseling lopen veel kinderen en volwassenen aan één of beide ogen blijvend oogletsel door vuurwerk op. De helft van het aantal slachtoffers is omstander. Afgelopen Oud & Nieuw werden 21 volwassenen en 2 kinderen blind aan een oog.*vuurwerk1Burgemeester Aboutaleb: “Je ogen zijn de vensters naar de wereld, een blijvende beschadiging heeft ingrijpende gevolgen. Kinderen van jongs af aan leren hoe je risico’s kunt vermijden en je ogen kunt beschermen, is van levensbelang.”

Vorig jaar heeft de Gemeente Rotterdam voor het eerst vuurwerkbrillen aan de leerlingen van alle Rotterdamse basisscholen uitgedeeld. De gemeente Rotterdam en Het Oogziekenhuis Rotterdam hopen dat alle kinderen van Rotterdam tijdens Oud & Nieuw een vuurwerkbril op hebben als ze naar buiten gaan. Ook als ze alleen maar kijken.

 

Registratie oogletsel door vuurwerk
Sinds vijf jaar wordt door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, het gezelschap waar alle oogartsen in Nederland bij aangesloten zijn, het aantal en de ernst van oogletsels veroorzaakt door vuurwerk landelijk geregistreerd. “Opmerkelijk is dat het bij 50% van de slachtoffers om omstanders gaat. Uit de cijfers blijkt dat mensen zich nog niet voldoende bewust zijn van de gevaren van vuurwerk in de ogen”, aldus Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam en vuurwerkwoordvoerder van het NOG.

 

De volgende tips zijn op z’n plaats: realiseer je dat je andere mensen kunt raken als je vuurwerk afsteekt en realiseer je dat je geraakt kunt worden als je naar vuurwerk kijkt.

 

* Cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap