Hygiene moet topprioriteit zijn

Array

hygiene-200x200Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg blijkt dat de infectiepreventie in ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen nog steeds onder de maat is. Patientenfederatie NPCF neemt de onderzoeksresultaten hoog op. Volgens de IGZ nemen zorginstellingen te weinig actie om ziekenhuisbacterien die ongevoelig zijn voor antibiotica buiten de deur te houden en verspreiding te voorkomen. Patientenfederatie NPCF roept zorgbestuurders op hun verantwoordelijkheid te nemen. En maatregelen te treffen om hun personeel de hygieneregels beter te laten naleven. Want goede hygiene kan onnodige gezondheidsschade, sterfte of ziekenhuisopname voorkomen.

Verbeteringen mogelijk met veiligheidsprogramma
Verbeteringen zijn wel degelijk mogelijk. Mits zorginstellingen daar serieus werk van maken. Het VMS veiligheidsprogramma laat zien dat dit kan. Voor het eerst in vijf jaar is het aantal vermijdbare schade- en sterftegevallen gedaald. “Dit vraagt om een ambitieuze aanpak. De veiligheidscultuur moet in alle lagen van de organisatie doorgevoerd worden van de spreekkamer tot aan de operatiekamer. Patientenfederatie NPCF vindt dat zorginstellingen op alle afdelingen en locaties strenger moet controleren op de naleving van de hygieneregels. Ook moeten ze hoog inzetten
om infectieziekten te voorkomen”, aldus Wilna Wind.

Vieze handen, ringen, horloges, lange mouwen
Volgens de Inspectie wassen zorgverleners slecht de handen en hebben ze geen korte mouwen onder de doktersjas. Ook dragen ze sieraden of horloges waar bacterien onder kunnen gedijen. Ook medicatie, voedsel en zalven worden niet altijd even hygienisch bewaard. Medisch personeel spreekt elkaar niet of nauwelijks aan op de juiste naleving van de hygieneregels. Wilna Wind: “Die aanspreekcultuur moet verbeteren. Als patienten met onhygienische situaties te maken krijgen, moeten ze niet schromen dit te melden bij het personeel van de betreffende zorginstelling.”

Isolatiekamers op orde brengen
In Nederland steken steeds vaker ziekmakende bacterien de kop op die ongevoelig zijn voor antibiotica in zorginstellingen. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM. Toch zijn de isolatiekamers in geen enkel ziekenhuis volgens het inspectierapport op orde. In deze isolatiekamers worden patienten die een resistente bacterie bij zich dragen, verpleegd. Als een bacterie eenmaal binnen is, is het soms nodig om hele afdelingen te sluiten. “Voor patienten brengt dit veel onzekerheid met zich mee. Dit maakt het verblijf in een ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuis extra belastend. “Het wordt tijd dat zorgverleners en bestuurders hun verantwoordelijkheid nemen om de zorg veiliger en hygienischer te maken”, aldus Wilna Wind
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen