Kinderen meeverzekeren voor zorgverzekeringen

Array

vijf vingersVijf dingen die je moet weten
Veel ouders weten niet precies hoe de zorgverzekering voor hun kinderen werkt. Dat kinderen tot 18 jaar gratis zijn meeverzekerd en dat de basisverzekering de meeste kosten voor kinderen vergoedt, weten veel ouders wel. Maar dat ze voor hun kinderen geen eigen risico betalen, is lang niet bij iedere ouder bekend”. Om ouders te helpen bij keuzes rondom de zorgverzekering voor kinderen; vijf belangrijke zaken op een rij gezet.

1.Extra aanvullingen voor kinderen vaak niet nodig
De basisverzekering vergoedt vaak alle zorg die kinderen nodig hebben. Naast basiszorg, zoals de huisarts, medicijnen en psychologische hulp, vergoedt de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar alle tandartskosten met uitzondering van orthodontie, kronen en bruggen. Ook hebben kinderen recht op 18 behandelingen voor fysio- of oefentherapie per jaar. Als het kind een chronische aandoening heeft, worden alle behandelingen vergoed. Het is in veel gevallen dus niet nodig om voor je kind een aanvullende verzekering af te sluiten.

Een uitzondering hierop zijn kinderen die extra zorg nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege een chronische ziekte. Dan is een aanvullende verzekering wel aan te raden. Dit geldt ook wanneer je als ouders in het ziekenhuis wilt verblijven als je kind ernstig ziek wordt.

Daarnaast bieden aanvullende verzekeringen soms wel extra vergoedingen specifiek voor kinderen , bijvoorbeeld voor orthodontie. Maar dat wordt pas interessant zodra je kinderen wat ouder zijn.

2.Kinderen betalen geen eigen risico
Veel ouders weten niet dat je voor kinderen tot 18 jaar nooit een eigen risico betaalt. Kinderen zijn vrijgesteld van het eigen risico, omdat de kosten hiervan voor gezinnen met meerdere kinderen anders erg hoog oplopen.

Maak je als ouder weinig gebruik van zorg? Dan kun je dus veel besparen door het eigen risico vrijwillig te verhogen. Dit heeft immers geen invloed op de vergoedingen van zorg voor de kinderen.

3.Kind bijschrijven bij vader of moeder? Kijk ook naar gecontracteerde zorgverleners!
De meeste ouders schrijven hun kind automatisch bij op de polis van de ouder die de uitgebreidste dekking heeft. Zeker als je een selectieve of een naturapolis hebt, is het slim om ook te kijken naar aangesloten zorgverleners. Heb je een dergelijke polis, dan gelden de afspraken rondom de contractering ook voor je kind. En als je kind een behandeling nodig heeft in het ziekenhuis wil je misschien graag in het dichtstbijzijnde ziekenhuis terecht kunnen. Kijk daarom ook goed of de zorgverleners die gecontracteerd zijn ook voor je kind de beste keuze zijn.

4.Wachttijd voor de beugel
Voor orthodontie hanteren enkele verzekeraars een wachttijd van 1 of 2 jaar. Als er dus een wachttijd geldt bij jouw verzekeraar, is het verstandig de aanvullende (tand)verzekering al voor die tijd af te sluiten. De tandarts kan eventueel vertellen of hij verwacht dat je kind de komende jaren een beugel nodig gaat hebben.

5.Op tijd aanmelden
Kinderen tot 18 jaar betalen geen premie voor de basiszorgverzekering, maar ouders zijn wel verplicht het kind binnen 4 maand in te schrijven bij de zorgverzekeraar van vader of moeder. Het kind is dan met terugwerkende kracht vanaf de geboorte verzekerd. Schrijf je je kind later in? Dan betaal je de zorgkosten die je in de tussenliggende periode voor het kind hebt gemaakt zelf.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen