Cor Wagenaar benoemd tot bijzonder hoogleraar Ruimte en Gezondheid

Array

Dr. Cor Wagenaar is per 1 januari 2014 benoemd tot bijzonder hoogleraar Ruimte en Gezondheid aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De bijzondere leerstoel is ingesteld door de Stichting Thomassen à Thuessink, sluit aan bij het strategisch speerpunt Healthy Ageing van de RUG en het UMCG en is mede mogelijk gemaakt door de faculteit Bouwkunde, TU Delft.

De bijzondere leerstoel richt zich op de gezondheidsaspecten van architectuur en stedenbouw, een onderwerp dat internationaal volop in de belangstelling staat.

ageing-ouder-seniorDe leeropdracht omvat zowel een studie naar de gebouwde omgeving als naar architectonische en stedenbouwkundige plannen die bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid van de stedelijke bevolking. Daarmee verbindt het de geschiedenis van architectuur en stedenbouw met actuele sociaal-maatschappelijke, beleidsmatige en ruimtelijke ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

 

Leefomgeving en ziekten

In de negentiende en vroege twintigste eeuw hielpen architecten en stedenbouwers met de aanleg van waterleiding en riolering, betere gebouwen en groen bij het bestrijden van gevaarlijke infectieziekten als cholera en tuberculose. Nu staan we voor een nieuwe uitdaging. Door een gebrek aan beweging en te veel en ongezond eten, steken (welvaarts)ziekten zoals obesitas en diabetes steeds vaker de kop op. Uit onderzoek blijkt dat levensstijl, voedingspatroon en omgevingsfactoren hierin een belangrijke rol spelen. Zo zou de inrichting van onze steden, wijken en dorpen weleens een sleutelrol kunnen vervullen in het zo lang mogelijk gezond blijven. De leeropdracht gaat in op deze gezondheidsgerelateerde uitdaging in architectuur en stedenbouw.

 

Wagenaar gaat onderwijs geven aan masterstudenten, promovendi begeleiden en wetenschappelijke cursussen geven aan het werkveld. Het onderzoek maakt deel uit van het onderzoeksprogramma van de leerstoelgroep Kunst- en Architectuurgeschiedenis en sluit aan bij het onderzoeksprogramma Design & History van de Faculteit Bouwkunde, TU Delft. Ook wordt samengewerkt met het Groninger Architectuurplatform Gras.

 

De instelling van de leerstoel is bekend gemaakt tijdens het afscheid van Frans Jaspers als lid van de Raad van Bestuur van het UMCG op 27 maart 2013.

 

Curriculum Vitae

Cor Wagenaar (1960) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde in 1993 op een proefschrift met als titel ‘Welvaartsstad in wording. De wederopbouw van Rotterdam 1940-1952’. Wagenaar was als wetenschappelijk projectadviseur nauw betrokken bij de totstandkoming van het boek en het congres over ziekenhuisarchitectuur ‘Architecture of Hospitals’ dat in 2005 door het UMCG werd georganiseerd. Sinds 2006 is hij universitair hoofddocent bij de Sectie Geschiedenis van de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen