Steeds meer mensen staan een nier af aan een onbekende

Array

nierenHet komt steeds vaker voor dat  mensen  bij leven een nier afstaan aan een onbekende. Het stijgende aantal blijkt uit het feit dat dit jaar reeds 41 mensen een nier hebben gedoneerd. In 2007 waren dat er nog maar 6.

Volgens de Transplantatiestichting is de toename  van de altruïstische donatie te verklaren omdat de regeling hiervoor nog niet zo lang bestaat. Volgens de stichting wordt  er ook in de media steeds vaker aandacht aan geschonken.

Anton Dautzenberg schreef in 2011 het autobiografische ‘Samaritaan’ over zijn keuze om een nier af te staan aan een onbekende.

Familieleden
Jaarlijks worden ruim 400 nieren van levende donoren getransplanteerd. De meeste gaan naar bekenden of familieleden van de donor.

Voordeel van levend doneren van een nier is is dat de kwaliteit beter is dan die van een overleden donor. Een ‘postmortale nier’ functioneert na transplantatie gemiddeld tien jaar; die van van een levende donor twintig jaar.

Bron: NOS

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen