Inspectie adviseert check op allergieën vóór plaatsing siliconen

borstimplantaat-PIP4In een recente publicatie concluderen onderzoekers van het VUmc dat vrouwen met een aanleg voor allergische reacties klachten kunnen ontwikkelen na blootstelling aan siliconen. Daarom adviseert de inspectie vrouwen die implantatie van siliconen borstprothesen overwegen, om hun arts hierover te raadplegen.

Verder raadt de inspectie artsen aan om hun patiënten op dit punt goed te informeren. In de overweging moet tevens meegenomen worden dat implantaten kunnen scheuren, lekken en dat de kans hierop na gemiddeld 10 jaar snel toeneemt, waardoor ze vervangen moeten worden. Naast borstimplantaten geldt dit ook voor toepassing van andere siliconen prothesen, zowel bij reconstructieve als bij cosmetische chirurgie.

In de publicatie concluderen onderzoekers van het VUmc dat een groep vrouwen met siliconen borstimplantaten lichamelijke klachten ontwikkelde. Opvallend was dat een meerderheid van deze vrouwen al bestaande allergische klachten had van andere aard, zoals voor huisstofmijt, sieraden en voeding. De aanwezigheid van siliconen in hun lichaam zou de allergische reacties versterken (aangeduid als het ASIA syndroom). Hun gevoeligheid voor siliconen is waarschijnlijk genetisch bepaald.

De onderzoekers adviseren artsen om patiënten met siliconen borstimplantaten die zich melden met lichamelijke klachten hierop te onderzoeken en explantatie van de prothesen te overwegen. De inspectie onderschrijft de noodzaak voor aanvullend wetenschappelijk onderzoek naar factoren die een rol spelen bij het ontstaan van de klachten.
Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen